De grönländska sångernas rötter

Uppdaterad
Publicerad

När de debuterade 1973 var de det enda rockbandet som skrev låtar på grönländska – nu har de inspirerat yngre generationer.

– Vi som kom efter Sumé har inte behövt kämpa på samma sätt, för de hade redan stridit för vår sak, säger Nive Nielsen som sjunger i bandet Nive & the deer children.

70-talet var en tid när Danmarks inflytande över Grönland var väldigt stort. Nästan all skolundervisning var på danska och många danskar vägrade att jobba med grönlänningar. Sumés första skiva Sumut, med en grönländsk man som slagit ihjäl en dansk, var början på en revolution för den grönländska identiteten.

– De har varit det kanske mest inflytelserika bandet i Grönland. Sångaren Malik Hoeghs låttexter är otroligt vacker poesi. Jag tror att han har varit en influens för alla kommande grönländska musiker, säger Nive Nielsen.

Och på många sätt verkar de ha influerat landet. Idag är det inte längre ovanligt med musik på grönländska och musikscenen blomstrar, trots en befolkning på ynka 56 000.

Se mer i klippet ovan, och i dokumentären Sumé: grönländsk revolution på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.