Foto: TT/Melker Dahlstrand

Omtvistade bjudmiddagar – nu krävs hans avgång

Uppdaterad
Publicerad

Nätverket ”De professionella tonsättarna” anser att ordföranden i Föreningen Svenska Tonsättare, Martin Q Larsson, har missbrukat sitt förtroendeuppdrag.

I förra veckan rapporterade Sveriges Radios Kaliber om hur radiocheferna bjöds på lyxmiddagar av FTS, Föreningen Svenska Tonsättare. FST:s ordförande Martin Q Larsson berättade också för programmets reporter att syftet var att påverka makthavare inom musiklivet.

Strax efter avslöjandet bestämde sig därför Riksenheten mot korruption för att inleda en undersökning.

Middagen ställdes in

Efter korruptionsanklagelserna beslutade en enig styrelse att ställa in middagen, för att inte försätta sina gäster i en obekväm situation, förklarade Martin Q Larsson för Sveriges Radios Kulturnytt. 

Nu kommer nätverket ”De profesionella tonsättarna” med ett nytt slag mot föreningen.

”Uppvisat grova brister”

I ett pressmeddelande meddelar nätverket att de kräver Martin Q Larssons, samt föreningens förste och andre vice ordförandes, omedelbara avgång. De har även startat ett upprop med hitintills 19 undertecknare.

”Kostsamma middagar, konsultuppdrag till ordförandens fru, avveckling av förbundsjuristen, sammanblandning av egna och föreningens ekonomiska intressen samt att medlemsrevisorerna inte fått granska kvittona. Det är några exempel på FST:s gradvisa ekonomiska och demokratiska förfall de senaste åren”, skriver de.

Martin Q Larsson svarar

– Jag tycker att det är oerhört tråkigt att det finns en liten mängd medlemmar som känner sig tvingade att rikta anklagelser mot oss via en facebook-grej. Ingen har pratat direkt med oss, säger Martin Q Larsson.

Han berättar att de anklagelser som riktas mot honom och andra delar av styrelsen är saker som har diskuterats på stämmor för flera år sedan, och att föreningens medlemmar beslutat att ge styrelsen sitt fortsatta förtroende.

– Man ska inte glömma att vi är 360 medlemmar och att det bara är 12 av dessa som skrivit under upproret, svarar Martin Q Larsson på frågan om han tycker att det känns svårt att sitta kvar som ordförande efter kritiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.