Eva Dahlgren. Foto: TT

De väljs in i Hall of Fame

Uppdaterad
Publicerad

The Latin Kings, Ebba Grön och Eva Dahlgren är några av de artister och musikskapare som nu ingår i Swedish music hall of fame.

De tolv första artisterna som väljs in i den svenska Hall of Fame är Evert Taube, Cornelis Vreeswijk, Abba, Roxette, The Latin Kings, Monica Zetterlund, Eva Dahlgren, Jan Johansson, Nationalteatern, Ebba Grön, Stina Nordenstam och Entombed.

Utöver att belönas med själva utmärkelsen kommer de svenska musikerna och låtskrivarna att uppmärksammas med en samlingsplats för svensk populärkultur i samma lokaler som Abba-museet på Djurgården i Stockholm.

– Latin Kings kändes väldigt självklara. Hiphop är den viktigaste genren idag. Vi vill visa hur brett det här priset är och ge ett betydande avtryck i svensk musikhistoria, säger musikjournalisten Jan Gradvall, ordförande i juryn.

Ny svensk modell

Artisterna har valts självständigt av av en jury som förutom Jan Gradvall består av musikjournalisterna Per Sinding-Larsen, Ametist Azordegan och Kersti Adams-Ray.

Juryns storlek skiljer sig därmed markant från det amerikanska originalet Rock and roll hall of fame, som har en nomineringskommitté på drygt 30 personer och mer än 600 rockexperter som röstar på förslagen.

Inte bara överraskningar

En av de artister som fanns på plats vid offentliggörandet var Eva Dahlgren.

– Jag känner mig glad och stolt, speciellt efter att ha träffat de andra också. Äntligen är populärmusiken accepterad som en kulturform, när jag började var den mer som en lek, säger hon.

Branschkollegan Benny Andersson var föga förvånad över sin utmärkelse.

– Det hade väl inte gått att inte välja in Abba. Vi har tagit musiken på allvar sedan dag ett, säger han.

Fakta: Swedish Music Hall of Fame

Bakgrund: Stiftelsen bakom Swedish music hall of fame grundades 2011. Den 7 maj 2013 invigdes samlingsplatsen för svensk populärmusik som ligger i samma byggnad som Abba-museet i Stockholm.

Kriterier för inval: Den som blir invald måste ha debuterat minst 20 år tidigare. Vid det första invalet är artister som debuterat 1994 eller tidigare aktuella.

Antal som väljs in varje år: Nästa år kommer antalet invalda att minskas. Troligen blir det omkring fem personer/grupper som väljs in per år.

Datum att hålla koll på: Den 20 mars öppnar en utställning där de presenteras.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.