Peter Sellars och Chuck Berry får årets Polarpris. Foto: AP Bild

De vinner årets Polarpris

Uppdaterad
Publicerad

Rocklegenden Chuck Berry och regissören Peter Sellars, känd för sina kontroversiella teater- och operaföreställningar, är årets Polarpristagare.

Två amerikanare är årets polarpristagare. Det tillkännagavs på torsdagsförmiddagen på en pressträff i Stockholms stadshus.

En föregångare inom rockmusiken

Rockmusikern och låtskrivaren Chuck Berry tilldelades priset inom kategorin populärmusik. Chuck Berry, idag 87 år, spelade in sin debutsingel ”Maybellene” i maj 1955.

Prisnämnden motiverar priset till Berry med att ”alla riff och solon som rockgitarrister spelat de senaste 60 åren innehåller DNA-spår som kan härledas till honom”. The Rolling Stones och The Beatles är två storheter som tagit inspiration av Chuck Berrys gitarrspel.

Chuck Berry belönas också med årets pris för att han är en ”mästerlig låtskrivare” och för att han var ”den förste att svänga ut på motorvägen och förkunna att vi var born to run”.

Skildrat krig och svält

Pristagaren inom klassisk musik är Peter Sellars som enligt motiveringen är ”ett lysande typexempel på vad Polarpriset handlar om”, nämligen att synliggöra musik och placera den i en ny kontext.

Sellars har gjort sig känd inom teater och operavärlden för sina kontroversiella uppsättningar där han skildrat allt mellan krig, svält och globalisering. Han har till exempel gjort opera om president Nixons besök i Kina och tonsatt Kafkas kontroll- och renlighetsbehov.

– Musik handlar om framtiden och att skapa en värld vi vill leva i, sa Peter Sellars i en videohälsning på presskonferensen när det tillkännagavs att han vinner priset.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.