– Nu har gränsen passerats för vad som är okej, säger Kristina Hultman, journalist och talesperson för Femtonde mars-kommittén. Foto: SVT

Demonstration mot dirigenten Valery Gergiev

Uppdaterad
Publicerad

Valery Gergievs medverkan i Östersjöfestivalen har varit omdiskuterad då han bland annat tagit ställning för Rysslands annektering av Krim.

I fredags rapporterade Kulturnyheterna om kritiken mot de politiska ställningstaganden som gjorts av en av festivalens grundare och frontfigurer – Valery Gergiev.

Inför hans konsert i Berwaldhallen i kväll planerar nätverket Femtonde mars-kommittén, som verkar för ett fritt och demokratiskt Ukraina, en demonstration utanför konserthallen. 

– Nu har gränsen passerats för vad som är okej. Eftersom han är en konstnär som tagit så tydlig ställning för en farlig chauvinistisk och expansionistisk politik. Den är farlig för Ukraina och Ryssland men också för Sverige på lång sikt, säger Kristina Hultman, journalist och talesperson för Femtonde mars-kommittén.

”Festivalen borde gjort ett annat val”

Demonstrationen är tänkt att hållas i samband med att publiken kommer till Berwaldhallen och syftet är att få festivalbesökarna att tänka till. 

– Vi kommer att göra en lugn och sansad protest där vi vill visa besökarna att det finns en opinion. Vi vill visa att vi tycker att Östersjöfestivalen borde ha gjort ett annat val. Vetskapen om att det blir en protest är viktig.

Kristina Hultman menar att festivalen borde verkat mer föredömligt.

– Sverige är ett föregångsland när det gäller demokratifrågor och fred i Europa. Naturligtvis är det så att andra festivaler som funderar på att bjuda in Valery Gergiev kan komma att snegla på Stockholm. ”Bjuder Östersjöfestivalen in honom så kanske vi också gör det”. Där har festivalen missat att sätta ned foten ordentligt.

Står bakom Gergiev

Östersjöfestivalens chef Michael Tydén har tidigare försvarat beslutet att bjuda in Valery Gergiev.

– Vi tar avstånd från de eventuella uttalanden som han har gjort, de får ju han stå för. Vi ser att det är viktigt att vi kommunicerar med alla runt Östersjön. Det som händer i Ukraina är tragiskt. Samtidigt, om vi stänger alla gränser och slutar att umgås hamnar vi också i ett problem. De sanktioner som vidtas behöver ju inte göras på det kulturella området, det kan ju istället vara ett ljus där man kan försöka kommunicera och hitta fram.

Kulturnyheterna har sökt Valery Gergiev för en intervju. ​

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.