Foto: Scanpix

”Det är väl en kul grej”

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen hölls den omtalade presskonferensen med Kent. Popbandet har kallats för ”Sveriges mest mediefientliga”, men vill inte beskriva pressträffen som något utfall mot journalister.

När Kent meddelade att de tänkte ersätta alla enskilda intervjuer kring nya skivan med en presskonferens, kom kritiken som en störtflod både på nätet och i andra medier. Vad har de emot journalister? Vilka tror de att de är? Frågorna flödade.

Samma intervju överallt?

Kent kallade till presskonferens

PR-ansvariga Sandra Nordin förklarade att bandet ser ”samma intervju” i alla tidningar ändå, och att de hoppades på mer intressanta frågor genom att bjuda in fans. Den sörmländska radiojournalisten Fredrik Blomberg var fortfarande så provocerad att han kallade Kent för ”Sveriges mest mediefientliga band”.

På tisdagen öppnade den emotsedda och bespottade tillställningen ändå portarna, för föranmälda journalister och fans. Ungefär 180 personer samlades i Berns salonger i Stockholm.

I publiken fanns journalister från olika delar av landet, som Östersund, Oxelösund och bandets hemort Eskilstuna. På plats fanns även personer från Kent-forumet och en Kent-blogg samt några utländska beundrare och reportrar.

Reklamfilm för vinet

Alltihop drog igång med en reklamfilm för Kents nya album, boken om albumet och inte minst för Kents nya vin. Det orsakade ett och annat fniss och fnys i salongen. Sedan klev kvartetten upp på scen.

Stämningen var något stel medan journalister frågade om ålderskriser, oron och mörkret i de nya låtarna, skivans egyptiska och tydligen inte alls genomtänkta tema och om varför nya albumet låter mindre elektronisk än sin föregångare.

Fråga om turnématen

Några procent mer avslappnat blev det när fansen frågade detaljerat om Martin Skölds relation till låten ”Kräm”, vad Kent äter på turné, varför de aldrig spelar i exempelvis Brasilien och varför de inte sjunger på engelska.

Många journalister tycks ha bojkottat den cirka två timmar långa presskonferensen av princip, men en av Metros utsända passade på att fråga varför Kent valde den här metoden inför skivsläppet.

– Det är väl en kul grej. Vi har aldrig gjort det förut, svarade Sami Sirviö. 

– Och faktumet att alla är välkomna – det är något vi inte hade kunnat genomföra annars, sa Martin Sköld.

”Vi får se”

Och kanske behöver inte Kent ge några intervjuer? Bandet kan kommunicera med fansen via forumet – där Jocke Berg tittar in ibland – och genom Twitter, där hela bandet bloggar flitigt. Värt att nämna är dock att Jocke Berg faktiskt pratar vin i magasinet ”Livets goda” och att Kent har fått studiobesökfrån tidningen ”Café”.

Bandet säger varken ja eller nej till att öppna upp för intervjuer i framtiden:

– Det vet man inte. Vi får se. Det här kanske blir jättekul, sa Sami Sirviö.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kent kallade till presskonferens

Mer i ämnet