Molly Pettersson Hammar Foto: TT

”Det var uppenbart vad som hände”

Uppdaterad
Publicerad

Molly Pettersson Hammar var först ut i första deltävlingen – och röstades ut direkt.

Det kallades ”app-effekten”, men artisten fick aldrig någon officiell ursäkt.

”Det var uppenbart vad om hände”, säger hon.

”Hej, det här är Molly Pettersson Hammar. Nu drar melodifestivalen igång igen och jag vill bara påminna alla om att ladda ner Melodifestival-appen. NU!”

Så startade årets upplaga av Melodifestivalen.

Melodifestivalen 2016

Molly Pettersson Hammars uppmaning anspelar på förra årets #appgate, säger hon själv.

– Det var väldigt oklart allting, men samtidigt ganska tydligt vad som hade hänt.

”Var ganska uppenbart”

Förra året gjorde hjärtappen entré i programmet. Med den kunde tittarna rösta genom mobiltelefonen under tiden att en låt pågick. Men det tog ett tag för nyheten att sjunka in. Antalet nedladdningar av appen växte stort under tävlingens gång, vilket gjorde att tidiga bidrag fick mindre antal röster. Molly Pettersson Hammar var tidigast av alla, med startnummer ett i första deltävlingen.

I år är appen tillbaka. Men reglerna har ändrats. Nu går det att rösta på alla bidrag under tiden programmet pågår.

– Det behövdes inga exakta siffror på vad som hände, det var ganska uppenbart ändå, säger Molly.

Kanske främst för att hon blev erbjuden en revansch med en gång.

– Det var absolut så att jag blev erbjuden en plats till nästa år, men just då var jag inte jättesugen... Det var ett jäkla drama. Jag försökte mest fokusera på att det var som det var på den all den kärlek jag faktiskt fick. Nu är det no hard feeling. Det var ingens fel och jag blickar framåt. Det är kul att de vågar driva med det, eftersom att jag fick öppna programmet som jag gjorde.

Vinnarteam bakom låten

I Malmö tävlar Molly Pettersson Hammar med låten ”Hunger” skriven av Joy Deb, Linnea Deb, Lisa Desmond, Anton Hård af Segerstad och så Molly själv.

Trion Deb, Deb och Hård af Segerstad kallas i melodifestivalsammanhang för ”The family”, och ligger bakom förra årets Eurovisionvinnare ”Heroes”.

– Jag bestämde mig väldigt sent för att vara med, faktiskt. Jag ville inte vara med med någonting som jag inte själv skrivit. Låten är ganska house-ig. Vi hade först tänkt gå utomlands med den. Vi skrev om den fyra gånger innan vi kände oss klara. Den har ett tydligt budskap och inre glöd. I Melodifestivalen uppmärksammas budskapet mycket. Och man har möjlighet att förhöja låten med en scenshow. Det är det närmaste vi kommer en VMA:s-show i Sverige. VMA:s är min dröm.

”Aldrig känt mig normal”

Molly säger att hon sjunger till sig själv som liten.

– Jag vill plocka fram den galan sidan i mig. Jag är uppvuxen med två starka föräldrar. Min familj är väldigt högljudd. Alla är konstnärliga och fria i huvet. Det är en konstig familj på ett fint sätt. Det behövs fler karaktärer. Jag har aldrig känt mig normal.

Kanske var det bra att Molly Pettersson Hammar slant på appen 2015, om hon nu gjorde det. Året har behövts till annat. Mollys karriär fick en rivstart 2011, när hon medverkade i ”Idol”. Med det, och sedan dess, har hon mer eller mindre fostrats genom stora tv-produktioner.

– Jag tror att det gör en ganska stressad generellt. Man blir nog ganska lätt förälskad i glittret som finns runt de här stora tv-programmen. I ganska många fall leder det till att man glömmer bort konsten. Jag har alltid försökt påminna mig själv om att våga ta mig tid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Melodifestivalen 2016

Mer i ämnet