Väcker döda vännernas disco

Uppdaterad
Publicerad

Den har dödförklarats och bespottats.

Men discomusiken har aldrig försvunnit.

Nile Rodgers slog igenom med discogruppen Chic. Nu är han tillbaka, med gruppen fast ensam.

Discon exploderade i mitten av 70-talet, men blev efterhand en bespottad musikform i vissa kretsar att skivorna brändes på bål och genren dödförklarades, under paroller som ”Disco sucks” och ”Disco is dead”. Och visst har många företrädare dött genom åren, men musiken är högst levande.

”Jag gråter”

Gitarristen, låtskrivaren och producenten Nile Rodgers slog igenom med den amerikanska discogruppen Chic.

Han gjorde storstilad återkomst häromåret som medkompositör och gitarrist till den franska discoduon Daft Punk, men nu är han tillbaka med ny musik med Chic.

”I’ll be there” från det kommande albumet bygger på en gammal inspelning då originalmedlemmarna i Chic fortfarande levde.

– Jag älskar att spela dansmusik och låtarna låter glada, men för mig... Vi spelade de här låtarna och hade en fantastisk tid, men jag gråter. Jag börjar romantisera människorna, originalmedlemmarna som var med i mitt band, och de står inte på scenen tillsammans med mig, säger Nile Rodgers.

”Finns kvar för alltid”

Nile Rodgers musikaliska arv är makalöst. Chic hade jättehits i slutet av 70-talet med låtar som “Le Freak”, “Good Times” och “I Want Your Love”. Nile Rodgers har dessutom skrivit andra hits som “We Are Family” med Sister Sledge och “I’m Coming Out” med Diana Ross. Nile har även producerat Madonnas “Like a Virgin” och David Bowies “Let’s Dance”. Och på senare år har han skrivit med Avicii och Daft Punk.

– Det här kommer att finnas kvar länge efter att jag är borta. Det kommer att finnas kvar för evigt, när jag är inte finns mer. Jag har inte riktigt tänkt på att den nya musiken definierar mig, jag tänker att all den här musiken definierar mig. Den här nya skivan är jag som lever en dröm, säger Nile Rodgers.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.