Pharrell Williams (till vänster) har gjort filmen som gruppen dansade till. Foto: TT / från youtube

Dansade till ”Happy” – döms till fängelse och piskrapp

Uppdaterad
Publicerad

De sex iranier som fick en youtube-hit genom att dansa och mima till Pharrell Williams låt ”Happy” har nu fått sina straff.

I klippet som publicerades i maj dansar killar och slöjlösa tjejer loss på hustak, i gränder och lägenheter till Pharrell Williams monsterhit.

Videon var enligt gruppen ett försök att visa att det går att vara glad också i Teheran, trots alla begränsningar och svårigheter.

”Skadat allmänhetens kyskhet”

Men videoklippet föll inte iranska myndigheter i smaken som stämplade det som vulgärt och förklarade att det ”skadat allmänhetens kyskhet”. Polisen grep gruppen och de sex deltagarna tvingades göra avbön i statstelevisionen.

Under onsdagen kom slutligen deras straff – sex månader i fängelse och 91 piskrapp, rapporterar The Telegraph.

Pharrell Williams: ”Sorgligt”

Pharrell Williams kritiserade polisens agerande i samband med gripandet. På Facebook skrev han att det är sorgligt att ungdomarna gripits för att ha försökt sprida glädje.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.