Don Juan – ”Den store tjatsex-kungen”

Uppdaterad
Publicerad

Förförares urfader kopplas till samtyckesdebatten i teaterpjäs i nutida skolmiljö.

Har du läst ”The Game?” Då kanske du också vill lära känna Don Juan, eller Don Giovanni, alla förförares urfader? Han är hyperaktuell i år.

På Kungliga Operan spelas Mozarts opera ”Don Giovanni” och ungdomsföreställningen ”Min bror är Don Juan”. På Dramaten gör man ungdomspjäsen ”Don Giovanni”.

Men vad är det som fortfarande lockar med denna sagofigur från 1600-talet? Och vad är han för förebild egentligen?

– En psykolog idag skulle nog kalla Don Giovanni för sexmissbrukare, säger Lennart Koskinen, doktor i etik och expert på filosofen Sören Kierkegaard, som skrivit mycket om Don Giovanni.

Filosofiska teorier om förföraren

Många djupsinniga tänkare har ägnat sig åt Don Giovanni-gestalten i historien. Bland annat har han stått modell för det som Kierkegaard kallade ”den estetiska människan”. En person som med sin starka drivkraft ansågs stå snäppet över den så kallade ”dussinmänniskan” som mest gör som alla andra gör.

– Han är ingen omedveten sexmissbrukare, han har en finess, ett raffinemang och en utstrålning som är just förförande och som nog Kierkegaard beundrade lite grann, tror Lennart Koskinen. 

Aktuell i dagens samtyckesdebatt

På Dramaten har man satt upp Don Giovanni-historien i nutida skolmiljö.

– Vi var intresserade av den store tjatsex-kungen som mytisk figur, säger regissören Jens Ohlin.

En av de obehagligare aspekterna av berättelsen är den oklara gränsen mellan förförelse och övergrepp.

– Det landar mitt i dagens samtyckesdebatt. Vi har bland annat tittat på Bjästa-fallet, där en hel bygd ställde sig på gärningsmannens sida.

Barnens tolerans var chockerande

Dramaten har låtit barn vara med i processen kring föreställningen.

– Vi blev ganska chockade över hur mycket de tolererade, det tog lång tid innan barnen tyckte att det hade gått för långt i vår övergreppsscen, säger skådespelaren Hannes Meidal och tilläger:

– Det var just för att Johan, vår Don Giovanni, var den snygge killen i klassen.

”The Game” – dagens svar på Don Giovanni

För några år sedan kom boken ”The Game”, som lär ut en hårdkokt metod för att ragga. Jens Ohlin har läst forum på nätet för män som försöker följa boken.

– Det är sida upp och sida ner med män som berättar att de känner för mycket, de vill få hjälp att skära bort sina känslor. Det är ett kringskuret mansideal där man stympar vissa bitar. Det fina var ändå att det var så många män som uppenbarligen hade svårt att leva så.

Jens Ohlin har också funderat mycket på sin egen ”inre Don Juan”.

– När jag avslutar relationer för att slippa förändra mig själv är det till priset av ensamhet. Jag ser många män omkring mig som lever så. På sin ålders höst sitter de till slut helt avskurna.

”En tragisk historia”

Inte heller Sören Kirkegaard såg Don Giovanni som något slutgiltigt ideal, trots sin fascination. I människans högsta utvecklingsstadium, det andliga, är det möjligt att uppleva sig själv som en del i något större. Dit har inte Don Giovanni nått, menade Kierkegaard.

– Det finns en försoning i de högre stadierna som Don Giovanni inte klarar av, han vägrar ta emot förlåtelse, säger Lennart Koskinen. På det viset är det ju en tragisk historia. Tänk om han hade använt alla sina förföriska och konstnärliga talanger till något gott istället!

Mozarts opera slutar med att Don Giovanni uppmanas att ångra sitt leverne. Han vägrar och uppslukas till slut av underjorden.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.