Maurice White (längst fram i mitten) har dött, 74 år gammal. Foto: TT

Earth, Wind & Fire-grundare död

Publicerad

Sångaren Maurice White dog på onsdagsmorgonen, 74 år gammal.

Soullegenden Maurice White, Earth, Wind & Fire grundare och tillika sångare, dog i sitt hem i Los Angeles på onsdagsmorgonen. Det rapporterar tidningen Rolling Stone.

Ledande inom soulmusiken

White bildade bandet Earth, Wind & Fire tillsammans med Verdine år 1969. Under 70-talet var de med och formade soulsoundet med hits som ”Fantasy”, ”September” och ”Shining star”. Sammanlagt har gruppen sålt över 90 miljoner skivor.

Slutade uppträda på 90-talet

I början av 90-talet fick White sjukdomen Parkinson och slutade turnera med bandet några år senare. Han fortsatte att vara involverad i bandet på ett affärsmässigt plan. Under de senaste månaderna blev hans hälsa allt sämre. Han blev 74 år gammal.

”Min bror, hjälte och bästa vän Maurice White avled stillsamt i sömnen igår.” skrev brodern och bandkollegan Verdine i ett uttalande. ”Medan världen har förlorat en stor musiker och legend, ber vår familj att vår integritet respekteras när vi börjar vad som kommer att bli en mycket svår och livsförändrande övergång i våra liv.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.