Ebba Witt-Brattström hyllar Beyoncés nya album Lemonade. Foto: TT

Ebba Witt-Brattström hyllar Beyoncés Lemonade

Uppdaterad
Publicerad

Ebba Witt-Brattström hör en ”modern Medea sjunga sin förbannelse mot all världens mansgrisar”.

”Å Beyoncé Beyoncé, Bey, du också! Vredens höga visa. Jag blir ledsen, samtidigt ledsen och rasande”, skriver bokaktuella professorn Ebba Witt-Brattström i en krönika i Expressen Kultur efter att ha lyssnat och tittat på storstjärnans visuella album Lemonade.

Beyoncés senaste skapelse slog ner som en bomb i slutet av förra månaden och hyllades för att vara feministisk i sitt beskrivande av en kollapsad kärleksrelation efter en otrohetsaffär.

EWB: ”Du räddar oss från oss själva”

Nu har feministen Ebba Witt-Brattström lyssnat och hyllar Queen B.

”Symboliken i Lemonade alstrar ömsom gift, ömsom endorfin. Det visuella albumets appell för feministiskt motstånd får mig att gråta”, skriver hon och hyllar Beyoncé som en hämndgudinna och grämer sig över att inte ha lyssnat mer på stjärnans musik tidigare:

”Det är förskräckligt att jag inte lyssnat på dig förr, Beyoncé. I ärlighetens namn har jag försökt men på ädelfeministens vis ogillat sexualiseringen, de vickande rumporna, de tungsklickande röda läpparnas estetik i tidigare videor. Förlåt! Nu ser jag desto klarare hur du räddar oss från oss själva”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.