Emmaboda säljer speltid till högstbjudande band

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som festivaldöden brer ut sig över Sverige, blomstrar den småländska Emmabodafestivalen. Det firar de med att ta betalt för den sista platsen i spelschemat.

Vill du spela på Emmabodafestivalen i år? Med en tillräckligt fet plånbok kan festivalscenen bli din. Inget gage erbjuds utan det är banden själva som ska betala för att spela på festivalen, som nu auktionerar ut den sista platsen i spelschemat till högstbjudande.

– Jag hoppas på minst 5000 kr, och att det är Håkan Hellström som ska lägga det högsta budet. Då skulle jag bli väldigt glad, säger festivalchefen och grundaren Håkan Karlsson.

Håkan Karlsson är övertygad om att Emmabodafestivalen kommer att sälja slut på biljetterna i år. Men trots att det går väldigt bra för den småländska festivalen så testar de nu den här idén som de gått och ruvat på i två år.

Pengarna som kommer in ska dock inte gå till arrangörerna, utan till besökarna eller välgörenhet, det kan festivalchefen lova.

Men är det inte banden som ska få betalt för att de spelar på eran festival?

– Det här är en kul grej som vi aldrig testat förut, det är så många som vill spela som vi måste tacka nej till. Det här är ett sätt ge dom en möjlighet. Men sen är det ju upp till banden om de vill lägga ett bud, säger Håkan Karlsson. 

Finns det inte en risk att det blir ett väldigt rikt men dåligt band istället för ett fattigt men otroligt bra band som får spela?  

– Såklart är det så, men så är ju hela livet. De som är väldigt rika kör över dem som inte är så väldigt rika. Som med Saab i bilbranschen till exempel, säger Håkan Karlsson.

Ni skriver att ni förbehåller er rätten att välja bort band, utifrån vilka kriterier gör ni det?

– Det kan ju inte vara hur tokigt som helst. Om ett politiskt parti anmäler sig så kommer vi att välja bort det. Eller band med budskap som inte stämmer överens med festivalen. Men vi kommer antagligen inte att välja bort någonting, säger Håkan Karlsson.

Just nu ligger det ledade budet på 1225 kr. Imorgon hålls en omröstning om vad pengarna ska gå till. 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.