Litteraturvetaren Ebba Witt-Brattström. Foto: TT

En miljon till feministisk opera

Uppdaterad
Publicerad

Vattnäs konsertlada i Mora drar i sommar igång projektet ”Opera-sexismen, finns den?”. I centrum står operaversionen av Ebba Witt-Brattströms roman ”Århundradets kärlekskrig”, som kommer att turnera tillsammans med paneldebatter om jämställdhet och opera. Förhoppningen är att väcka debatt om sexism i operavärlden.

Den 6 juli är det premiär för ”Kärlekskriget” på Vattnäs konsertlada. Som Kulturnyheterna berättat om tidigare är det en nyskriven opera baserad på Ebba Witt Brattströms roman från förra året. Nu står det klart att föreställningen också blir en del av ett nytt jämställdhetsprojekt: ”Opera-sexismen, finns den?”.

– Projektet ska med avstamp i operauppsättningen belysa kvinnor och mäns olika förutsättningar inom vår konstart. Vi vill involvera musikstuderande och musikjournalister men även regissörer, dirigenter och kompositörer, säger Anna Larsson, konstnärlig ledare för Vattnäs Konsertlada, i ett pressmeddelande.

Vill skapa kulturdebatt

Projektet är ett samarbete mellan stiftelsen Vattnäs konsertlada och produktionsbolaget Fal Parsi, och möjliggörs genom ett bidrag på 950.000 kronor från Postkodlotteriet. Syftet är att väcka kulturdebatten om sexism i operavärlden – som kulturjournalisten Gunilla Brodrej drog igång 2012 – till liv på nytt.

Genom föreställningen och tillhörande paneldebatter vill projektet diskutera frågor som ” får kvinnliga tonsättare samma möjligheter att bli uppförda som manliga tonsättare?” och ”råder en gammaldags kvinnosyn på de stora operahusen?”

– Vi hoppas det leder till fortsatt debatt inom media och olika kulturinstitutioner, säger projektledaren och operasångaren Göran Eliasson.

Förutom operaföreställningarna i Mora i sommar kommer ”Kärlekskriget” även att besöka Länsteatern i Västerås i oktober och Stockholm i februari nästa år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.