Ola Salo, Måns Zelmerlöw och Hasse Andersson tre av 83 manliga artister på Sommarrock. Foto: TT

Endast en kvinnlig artist på festivalen Sommarrock

Uppdaterad
Publicerad

Festivalen Sommarrock i skånska Svedala har nu släppt hela artistuppställningen. Och enligt en genomgång som Sydsvenskan gjort så är det ont om kvinnor bland de bokade artisterna.

Helena Rask, som utgör ena halvan av barnföreställningen ”Drill & Drull”, är den enda kvinna som Sydsvenskan hittat när de gått igenom listorna över bokade artister. Och det står i kontrast mot 83 manliga soloartister eller bandmedlemmar som är klara för fetstivalen.

– Vi bokar aldrig artister baserat på kön. Vi väljer de artister vår publik vill ha och som bär sig kommersiellt. Vi måste generera intäkter som täcker våra kostnader, säger festivalgeneral Markus Lindberg till tidningen.

Jämlikt i organisationen

Lindberg framhåller dock samtidigt att Sommarrock kommer att ha mer än 50 procent kvinnliga ansvariga och funktionärer för sommarens festival och att det är deras sätt att vara jämlika på. Och att han inte skulle kunnat lägga fram det här artistuppbådet om han inte haft stöd från kvinnorna i organisationen.

28 år sedan

Bland artisterna som kommer till Sommarrock i år finns Hasse Andersson, Ola Salo, Oscar Zia, Dan Hylander, Måns Zelmerlöw och Timbuktu. Sommarrock, som såg dagens ljus 1987, äger i år rum den 9-11 juli. Målsättningen för sommaren är att minska antalet besökare och åter hamna på en publik på ungefär 13.000 besökare, en minskning med 6-7.000 jämfört med rekordåren. Det rapporterar Skånskan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.