EU-migranter släpper klubbsingel

Uppdaterad
Publicerad

De möttes utanför den lokala matbutiken. DJ:n David som brinner för rumänsk klubbmusik, och EU-migranten Gabriel som tigger för sitt uppehälle men älskar att sjunga. Nu gör de musik tillsammans, och är aktuella med nya singeln ”Nunta de Valoare”.

Musikproducenten och DJ:n David Giese har länge intresserat sig för rumänsk klubbmusik, något som förde honom samman med eu-migranten Gabriel Tamas. I dagarna släppte låten ”Nunta de Valoare” – som på rumänska betyder ”maffigt bröllop”.

– Idén började med att han frågade om jag kunde sjunga , berättar Gabriel Tamas.

– Då rekommenderade jag min bror som sjungit en hel del och steg för steg lyckades vi få till det även där i studion.

Gabriel Tamas är precis som Giese tvåbarnspappa. I tre år har han rest till Sverige för att tigga i perioder,och sitter oftast utanför en tunnelbanestation i Stockholm.

Giese som bor i området såg sin chans och ställde några frågor om rumänsk manele, och fick snabbt tips om de bästa klubbdängorna i landet just nu. Sen började snacket om att göra musik ihop.

Ville fånga rumänskt nattliv

Det handlar om en musikstil som kallas manele – den hetaste klubbmusiken i Rumänien just nu, enligt David Giese. Den görs ofta med elektroniska rytmer och syntslingor, påminner mycket om den musik Geise själv håller på med, och framförs traditionellt på bröllop.

I videon som David Giese bekostat ur egen ficka sjunger bröderna Tamas vemodigt om ett maffigt bröllop med de provar olika festkläder. En stor kontrast till deras verklighet.

– Vi är fattiga och vi har inte något jobb i Rumänien. Vi har inget därborta och är här för att få ihop lite pengar till familjen”

Fortsätter samarbetet

Det här är den andra låten som David Giese gör  tillsammans med Gabriel och hans bror. Och han menar att samarbetet med eu-migranterna gett mersmak.

– Jag tycker att musik alltid handlar om influenser, kontakt och samarbete, säger Giese, känd från det Uppsala-baserade musikkollektivet Moder Jords Massiva.

– Jag öppnar nya ramar för min musik – hittar nya influenser som jag inte hade hittat annars.

För Gabriel Tamas kom allt som en stor överaskning, och han är mycket glad över det han fått vara med om.

– Vi tänker att vi kanske skulle kunna ägna oss åt musik även i Rumänien, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.