Parham rappar om mansnormer. Foto: SVT

Fatta Man gör upp med machokulturen i ny låt

Uppdaterad
Publicerad

I somras lanserades Fatta Man – med syftet att få män att ta sitt ansvar och förändra den rådande mansnormen.​

Fatta Man är en fortsättning på Fatta!-kampanjens kamp mot sexuellt våld, fast med fokus på männens ansvar. Nu släpper Fatta man, likt förlagan, en låt. Med titeln ”Det börjar med mig”.

Egen erfarenhet

Låten är en uppgörelse med den rådande mansnormen och machokulturen. En kultur som artisterna bakom själva har erfarenhet av.

– Man sätter på masken, man visar inga känslor. Det är väldigt mycket alfahanne-grejen, säger rapparen Parham från Göteborg, och får medhåll av Zacke.

– Du är tvingad till anpassning, det gäller att falla in i ledet, säger han.

Workshops

Låten ”Det börjar med mig” skrevs i somras, efter att artisterna Adam Tensta, Zacke, Parham och Erik Rapp deltagit i workshops tillsammans med projektledarna bakom Fatta man. Syftet med dessa workshops var att utforska den destruktiva manlighetsnormen.     

– Det är männen som sitter på makten, det är männen som är problemet (...)  Det är därför det är så viktigt att vi män kan blicka inåt och erkänna att vi är en del av problemet, säger Shahab Ahmadian, en av projektledarna bakom Fatta man.

Släpps imorgon

Bakom projektet står organisationerna Crossing Boarders, Femtastic och Män för jämställdhet. Sedan lanseringen i somras har man haft workshops och lanserat en webbsida, men främst har man samlat erfarenheter.

”Det börjar med mig” släpps på nätet den 11 december. Lucia helgen blir det releaseparty, men arbetet med Fatta Man har bara börjat. Svante Tidholm, en annan projekledare, hoppas nu att projektet kan ge sig ut på skolor och föreläsa.

Vill vara förebilder

Artisterna bakom låten hoppas att de kan vara goda förebilder för unga killar, och förändra dagens machokultur.

– Vi vill lyfta upp ämnet till ytan och få folk att försöka reflektera över det själva. Det är det man måste göra för att tampas med problemet och om man inte tycker att det är ett problem då är man fel ute, för det här påverkar alla, säger Adam Tensta.

Se artisterna framföra ”Det börjar med mig” här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.