Bråvallafestivalen Foto: TT

Festivalkontraktet – en miljonaffär

Publicerad

Norrköpings kommun sluter avtal med Bråvalla på tio år.

Festivalen är därmed knuten till kommunen fram till 2025.

Notan för kommunen blir 1,3 miljoner kronor om året.

För tredje året i rad hålls Bråvallafestivalen utanför Norrköping.

Planen är att den tillställningen ska upprepas i tio år till. På onsdagen blev det klart att Norrköpings kommun sluter avtal med festivalarrangören Fkp Scorpio på tio år.

– Vi har haft tre väldigt bra samarbetsår och vi ser det här som en långsiktig gemensam satsning. Kommunen har fått en otrolig exponering varumärkesmässigt. Festivalen omsätter ungefär 100 miljoner, säger Stefan Papangelis, vd för bolaget Upplev Norrköping.

Miljonaffär

I de 100 miljoner kronorna räknas allt från hotellnätter till varor som köps inne på festivalområdet in. Men Norrköpings kommun betalar också för värdskapet av kalaset.

– Kommunen avsätter 1,3 miljoner kronor om året till oss på Upplev Norrköping. De går till marknadsföring och igångsättning av alla system på festivalområdet, säger Stefan Papangelis.

Stramat åt avtalet

Efter förra årets festival riktades kritik mot Fkp Scorpio i samband med uppröjningsarbetet efter Bråvalla. Flera av de anställda städarna klagade på att de inte fått betalt för arbetet, eller sparkats på fläcken.  

– Vi har två skilda roller i vårt samarbete. Vi bokar inte artister eller kontrollerar hur man arbetar med anställningsvillkor, men vi ställer krav i det nya avtalet på att man följer svensk lagstiftning och de avtal som finns. De har vi stramat åt och tajtat till, säger Stefan Papangelis.

Har ni inte varit det tidigare?

– Vi förutsätter att man som näringsidkare följer de riktlinjer och lagar som finns. Men vi har skrivit in det tydligare i avtalet nu.

Har utvärderat kritiken

Norrköpings kommun har på egen hand utvärderat förra årets festival.

– Man får utvärdera den kritiken. Det har de själva (Fkp Scorpio) också gjort. Det är viktigt att fundera över vad kritiken bestod i. Vad som var sakligt och inte.

Stefan Papangelis är nöjd med det nya avtalet. Bråvalla-festivalen skapar arbetstillfällen och riktar festivalsveriges ögon mot Norrköping. Det gamla flygfältet utanför staden passar också som festivalområde, säger han.

– Det har nog inte varit tal om att flytta festivalen till en annan stad, det tror jag inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.