The Knife är några av artisterna som medverkar på FI-skivan. Foto: Elin Berge

FI hoppas på draghjälp från 65 artister

Uppdaterad
Publicerad

– Vi vill få in mer kultur i politiken. Vi är ett parti som utmanar inte bara genom våra politiska förslag utan även av arbetsmetoderna som vi använder för att bedriva valrörelse, säger Sissela Nordling Blanco, talesperson för Feministiskt initiativ.

Sissela Nordling Blanco berättar att FI upplevde att de haft stort stöd för sin politik bland flera artister och det är mot den bakgrunden som man bestämde sig för att göra en skiva, som kommer ut idag. Totalt medverkar 65 artister, däribland Robyn och The Knife, på skivan.

Vad är syftet med skivan?

– Syftet med skivan är att visa på uppslutningen. Det är något historiskt att så många artister sluter upp bakom ett politiskt parti.

Donerade låtar

Sissela Nordling Blanco tycker inte att det är problematiskt att jobba med artister utanför partiet som på något vis genom sin medverkan på albumet ändå representerar FI.

– Nej, det artisterna gör är ju att de donerar sina låtar till oss som vi sedan säljer på den här skivan. Det är inte vår politik som är skivan, men det här är ändå ett sätt att lyfta de feministiska och antirasistiska frågorna på agendan.

Tror du artisterna som är med på skivan har läst ert partiprogram?

– Jag tror att de har en uppfattning om vad vi står för. Men sedan tror jag inte att alla har läst hela partiprogrammet.

Tidigare stöd

Sedan tidigare har även kulturpersonligheter som Benny Andersson och Özz Nûjen donerat pengar till FI.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.