First Aid Kit illustrerade av Magnus Bard. Foto: Musikförläggarna

First Aid Kit guidar politiker i musikrätt

Uppdaterad
Publicerad

Musikförläggarna har tröttnat på olovlig musik i politiska kampanjer. Stödda av First Aid Kit och med hjälp av Magnus Bard släpper de nu en guide riktad till politiker.

Förra valrörelsen uppmärksammades hur Moderaterna i Gävle använde Lady Gagas ”Alejandro” som musikaliskt underlag för en egenskriven raptext.

Vänsterpartiet tryckte i sin tur upp textrader som de stulit av bandet Kent på sina valaffischer i Göteborg, utan att fråga textförfattaren Jocke Berg om lov.

Låt som glidmedel

Och i går ljöd låten ”Vakna nu Anneli” ur högtalarna mellan Sverigedemokraternas programpunkter i Almedalen, vilket fick upphovsmannen Magnus Johansson att reagera.

– Jag tycker att det är jätteirriterande att någonting jag har gjort ska förknippas med dem. Och att de kan använda låten som glidmedel för att få folk att känna att de står för någonting varmt och tryggt, sade Magnus Johansson till Kulturnyheterna.

Guidar politiker

Branschorganisationen Musikförläggarna är trötta på att musik så ofta används för att stärka politiska budskap utan att upphovsmakaren är med på det. I samband med Almedalsveckan släpper de därför en guide till politikerna.

Den är illustrerad av tecknaren Magnus Bard, stödd av musikgruppen First Aid Kit och består av tre steg som kampanjmakare bör gå igenom: Hitta musik som funkar. Ta reda på vem som skapat musiken. Fråga om lov.

– Vi tyckte det var ett bra och roligt sätt att uppmärksamma musikskapares rättigheter på, vilket är viktigt och något vi gärna medverkar till, säger Johanna och Klara Söderberg i First Aid Kit i ett pressmeddelande.

Extra känsligt

Johan Malmberg är kommunikationsansvarig på Musikförläggarna. Han tycker att politiska kampanjer är extra känsliga.

– Chansen finns ju att musikskaparen inte vill förknippas med vissa politiska åsikter, vilket man i så fall måste acceptera. Därför är det viktigt att man frågar om lov först. Det handlar om respekt, säger han.

– Saknar man tillstånd kan det dessutom röra sig om ett intrång i musikskaparens ideella rätt, alltså den rätt varje musikskapare har att säga nej till att medverka med sin musik i för musikskaparen kränkande sammanhang.

Hur kan det komma sig att det så ofta sker ändå?

– Det saknas kunskap, många vet inte vad det är som gäller. Men det är därför vi har tagit fram den här guiden, säger Johan Malmberg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.