Grekiska glädjescener år 2005, när Alexandra Pascalidou och Elena Paparizou jublade över segern i Eurovision. I år planerar Grekland att dra sig ur tävlingen. Foto: Jessica Gow / Scanpix

Flera krisländer hoppar av Eurovision-finalen

Uppdaterad
Publicerad

Det är tuffa ekonomiska tider i Europa. Så tuffa att vissa länder nu väljer att hoppa av årets Eurovision-final i Malmö.

Polen och Portugal har hoppat av sedan tidigare. Nu har även Grekland och Cypern aviserat att de överväger att avstå från medverkan i årets Eurovision-final, som hålls i Malmö i maj 2013. Det rapporterar The Guardian, som talat med talespersoner för den grekiska regeringen.

Och att flera länder har planer på att avstå årets festival bekräftas av Jan-Erik Westman, pressansvarig på SVT. När Kulturnyheterna ringer räknar han upp just de fyra länder som The Guardian nämner.

Eurovision Song Contest 2013

– De säger själva att det beror på dålig ekonomi, säger han.

Dessa planer är inte så konstiga, tycker Jan-Erik Westman, med tanke på hur ländernas ekonomiska situation ser ut.

– Det kan man väl förstå, vi befinner oss i en lågkonjunktur. Men naturligtvis vill vi att alla som brukar vara med ska vara med i år också, säger han.

Har ni försökt motverka avhoppen?

– Jag kan bara kommentera det faktum att det har skett, annars är det European Broadcasting Union som har hand om ländernas anmälningar. Det är inget som vi har hand om på något sätt.

Har fler länder aviserat att de inte ska vara med?

– Nej, det här är de jag har hört om.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision Song Contest 2013

Mer i ämnet