Se Loreens kritiserade handväskedans. Foto: SVT

Fotografen om Loreens nummer: Känns tveksamt

Uppdaterad
Publicerad

I sitt nummer slungar Loreen en handväska.

Det är en referens till bilden på kvinnan som svingar sin väska mot en nynazist. Bilden har blivit ikonisk. Men ikoniseringen ifrågasätts.

– Det känns väldigt tveksamt, säger Hans Runesson, fotografen bakom bilden.

Vid en nynazistisk demonstration i Växjö för 30 år sedan tog fotografen Hans Runesson fotot av Danuta Danielsson, en 38-årig kvinna som slungar sin väska mot en av demonstranterna. Sedan dess har han förhållit sig till den i stort sett dagligen.

Bilden har blivit ikonisk. Och det har inte alltid varit bra, tycker Hans Runesson.

Melodifestivalen 2017

För två år sedan var han själv med och stoppade bygget av en staty föreställande Danuta Danielsson, som inte längre lever, på torget i Växjö. Anledningen var att statyn, som den var tänkt, inte berättade hela historien om det som hände, tyckte han, eftersom nazisten Danuta riktar slaget mot inte skulle finnas med.

Sonen krävde stopp

Också Danuta Danielssons son riktade kritik mot statyn.

”Jag motsätter mig totalt att min mamma ska bli ett bollplank i ett politiskt syfte där vissa partier vill använda i sin agenda”, skrev han själv i ett mejl till kommunstyrelsen för två år sedan.

– Det var en kamp. Jag hade väldigt mycket kontakt med hennes son, och han var helt knäckt. ”Min mamma får inte stå på torget i Växjö själv”, sa han. Man var tvungen att lyssna på honom: ”gör inget jävla jippo av min mamma”, säger Hans Runesson.

Det blev aldrig någon staty på torget.

Nu använder Loreen bilden av Danuta Danielsson till sitt nummer i Melodifestivalen. I en sekvens av låten ”Statements” slungar hon en handväska, som anspelar den på händelsen i Växjö.

– Kontentan av hela mitt performance är väl någonstans att inte låta historien upprepa sig. Det är ett jävligt taskigt klimat i världen i dag och det händer mycket mörkt, beskriver Loreen sitt nummer för Kulturnyheterna.

Läs mer: Loreen – Det händer mycket mörkt i världen

”Det är mycket känslor i det här”

Martin Renck har regisserat Loreens sceneri.

– Det är en del av ett uttryck. Vi har inspirerats av hur man som privatperson kan låta sina känslor styra, säger han.

Hans Runesson är tveksam till hur det ska bli i Melodifestivalen.

– Man måste ändå tänka lite grann på hennes son. Det är mycket känslor i det här, och det är en debatt som pågått i år. Det blev ingen staty för att det var en sådan konflikt, säger han.

– Det här känns lite tveksamt faktiskt. Det känns väldigt tveksamt.

Läs mer: Loreens bidrag till Melodifestivalen har läckt ut på nätet

”Någon borde ha frågat”

Att Loreen använder bilden till sitt nummer?

– Ja. Jag har ju haft den hållningen fullt ut i det andra projektet (statyn i Växjö reds. Anm.) och man undrar ju lite. Någon kanske borde ha ringt och frågat, för nu kör de väl på.

Martin Renck säger att Danuta Danielssons familj inte har kontaktats inför numret i Melodifestivalen, men att ”Statements” bygger på mer än en referens.

– SVT är noga med att det inte ska finns med några politiska ställningstaganden. Hade det här på något sätt varit kontroversiellt är jag säker på att de hade satt stopp. Jag nämner Danuta som referens till numret, men det är massa referenser insprängda i det här. Hur människor genom tiderna har gett uttryck för olika typer av ställningstaganden.

Kulturnyheterna har utan framgång sökt Danuta Danielssons son.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Melodifestivalen 2017

Mer i ämnet