Freddie Wadling död

Uppdaterad
Publicerad

Artisten Freddie Wadling har avlidit. Multikonstnären från Göteborg blev 64 år gammal.

Sångaren, skådespelaren, konstnären och serieskaparen Freddie Wadling är död. Han gick bort i går, den 1 juni, berättar vännen och mångårige samarbetspartnern Sebastian Öberg för SVT Kultur.

– Jag har varit med honom den sista tiden. De sista dagarna. Så jag visste hur det låg till. Han somnade in lugnt, utan smärta, säger han.

Freddie Wadling 1951-2016

Sebastian Öberg spelade i bandet Fläskkvartetten och arbetade i många år med Freddie Wadling.

– Jag har många minnen tillsammans med Freddie. Han var min vapendragare i 30 år. Det är en sorg så klart.

Wadling föddes 1951 i Göteborg. Under 70-talet kom han i kontakt med stadens punkscen och spelade in skivor med band som Leather Nun och Liket lever. Han var medlem i många bandkostelationer. Under 1980-talet var han ena halvan av Blue for Two och släppte två album med Cortex.

”Otroligt godhjärtad och respektfull”

Sebastian Öberg säger att ödmjukhet kännetecknade Wadling. 

– En otroligt godhjärtad och respektfull person. Ärlig. Han kunde inte vara något annat. 

Musikern Adam Wladis spelade också med Wadling många gånger. Han tog emot beskedet med chock.

– Jag är väldigt chockad. Det var en god vän. Jag bjöd honom nyligen till mitt 50-årskalas men förstod att han inte var i toppform. Jag har tänkt kolla läget med honom men inte hunnit, säger Adam Wladis, som länge kände Freddie Wadling och spelade ihop.

– Han var en sällsynt musiker med en naturlig känsla för musik. Man kände att man sällan kunde mäta sig med honom, men man kunde inspireras, säger Adam Wladis.

”En fadersfigur för många musiker”

Freddie Wadling är för många känd som en del av det ikonsika bandet Fläskkvartetten. År 2000 belönades han med en Grammis i kategorin Årets visa/folk för sitt album ”En skiva till kaffet”.

2014 gästade han Håkan Hellström på hans första konsert på Ullevi. Freddie Wadling skulle ha deltagit i årets upplaga av TV4-programmet ”Så mycket bättre”.

– Han var alltid vänlig, rolig och blev en sorts fadersfigur för många musiker, säger Adam Wladis.

Vad kommer du sakna mest?

– Att hänga med honom, ta en öl och skoja. Det känns otroligt märkligt att man inte kommer att uppleva det igen. Jag har inte riktigt hunnit vänja mig med tanken.

Artisten Amanda Werne spelade tillsammans med Freddie Wadling den sista tiden. De två hade fler inbokade konserter när Wadling blev sämre.

– Jag är jätteledsen, det känns inte bra alls, säger hon.

Freddie Wadling blev 64 år gammal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Freddie Wadling 1951-2016

Mer i ämnet