Låtskrivaren och artisten Fredrik Kempe. Foto: Fredrik Sandberg / TT Bild

Fredrik Kempe: ”Alla kan inte skriva låtar”

Uppdaterad
Publicerad

Låtskrivarna i årets final av Melodifestivalen består nästan uteslutande av veteraner som varit med och tävlat flera gånger tidigare. Något som är helt naturligt enligt Fredrik Kempe och Christer Björkman.

Bakom varje låt i Melodifestivalen står en eller flera låtskrivare. Av de tio återstående bidragen dominerar låtskrivarna som tidigare har medverkat i tävlingen.

Fredrik Kempe har varit inblandad i totalt fyra av låtarna som kan komma att vinna i finalen på lördag. Endast två av bidragen i finalens startfält har låtskrivare som debuterar. Personerna som står bakom dessa två är professionella låtskrivare sedan tidigare.

Melodifestivalen 2014

”Alla är inte bra på allting”

I en intervju med Kulturnyheterna ger Fredrik Kempe sin syn på varför det är samma låtskrivare som dyker upp igen.

– Alla är inte bra på allting, så är det bara. Det finns någon allmän uppfattning om att alla kan laga mat, alla kan skriva deckare och att alla kan sjunga, men så är det inte. Vissa är helt enkelt bättre än andra på att skriva låtar, det är inget konstigt alls.

– Däremot är synd att det inte finns fler som är duktiga. Det skulle vara extra roligt om det kom fram lite fler tjejer.

Hur känns det att ha 40 procents chans att vinna?

– Det känns väldigt bra men jag tänker inte på det på det sättet. Men det är ett kvitto på att jag har fått fram den där känslan som jag söker i låtskrivandet.

Hittat nyckeln till framgång

Fredrik Kempe vill inte kalla det för ett knep, men han har ett sätt att arbeta när han skriver låtar som han tror är anledningen till hans framgång.

– Jag börjar ofta med artisten i fokus, vare sig de vet om det eller inte. Sen utgår jag från den artisten i låtskrivandet för att skapa en känsla mellan låt och artist som är så stark som möjligt.

Christer Björkman förklarar

Kulturnyheterna har pratat med Christer Björkman, som berättar att han och redaktionen brukar se till att minst femtio procent av bidragen i grunduppställningen är skrivna av debutanter.

–  I år var det till och med sextio procent av bidragen som kom från debutanter, tror jag. Hur folket sedan tar emot och röstar har varken jag eller Melodifestivalen någon synpunkt på, säger Christer Björkman och fortsätter:

– Jag tycker inte att det är speciellt konstigt att vi ser samma låtskrivare många gånger. Man skulle ju inte kunna säga att ”Zlatan var med i förra VM-kvalet, så han får inte vara med den här gången”. Så gör man ju inte. Det är klart att de bästa ska vara med.

Tre urvalsgrupper för låtskrivare

Det finns tre olika urvalsgrupper som låtskrivare kan skicka sina bidrag till. En består av en jurygrupp, sammansatt av olika musikexperter men också av andra musikintresserade som SVT har handplockat.

Christer Björkman kan också specialinbjuda låtskrivare som han tror kan passa till en viss artist eller om exempelvis en viss genre saknas i tävlingen.

Den tredje kategorin är allmänhetens bidrag. Varje år ska Melodifestivalen plocka ut minst ett bidrag från en oetablerad låtskrivare som är okänd inom musikbranschen, och till denna urvalsgrupp kan alla skicka in.

Axplock av finalbidragens låtskrivare

  • Bobby Ljunggren har totalt medverkat 40 gånger.
  • Henrik Wikström har totalt medverkat 27 gånger.
  • Fredrik Kempe har totalt medverkat 26 gånger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Melodifestivalen 2014

Mer i ämnet