Georg Riedel underhöll när Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne, Alma-priset, delades ut på Skansen 2007. Foto: TT

Georg Riedel får Guldkatten

Uppdaterad
Publicerad

Kontrabasisten och kompositören Georg Riedel fick ta emot hederspriset på årets P2 Jazzkatten-gala.

Årets vinnare av Guldkatten, som tilldelas någon som gjort särskilda insatser och betytt mycket för svensk jazz, är Georg Riedel.

– Det var överraskande och jag känner mig hedrad, säger pristagaren.

– Jag har ju hållit på väldigt länge och har spelat med alla jazzmusiker man kan tänka sig. Både svenska och utländska. Där måste jag väl ha gjort något slags avtryck, svarar Georg Riedel på frågan om varför han tror att han får utmärkelsen.

Mest stolt är han över sina samarbeten med musiker som Jan Johansson, Arne Domnérus och Stan Getz.

Smög in jazz i barnvisor

För femtio år sedan gav Georg Riedel, tillsammans med Jan Johansson, ut albumet ”Jazz på svenska”. Det sägs vara tidernas mest sålda svenska jazzskiva.

Andra förknippar framförallt Georg Riedels namn med musiken till barnboksförfattaren Astrid Lindgrens verk.

– Mina barnvisor kanske ändå har betytt någonting, för jag har alltid försökt att smyga in lite jazzimprovisationer i alla låtar och inspelningar för att indoktrinera barnen.

I dag sitter Riedel och komponerar musik till en föreställning om just Astrid Lindgrens liv. Och det efter att ha avslutat musikskrivandet till en tre timmar lång dokumentär om samma författare.

Mer uttrycksfullt nu

Georg Riedel minns hur annorlunda det var i starten av karriären. Då fick jazzmusikerna spela dansmusik i folkparkerna. Sedan flyttade genren in på klubbar och i konserthus. En stor förändring som gladde pristagaren. Han gillade inte att ”stå och harva på dansbanorna”.

Även själva spelandet har förändrats under åren. I dag försöker George Riedel spela mindre tekniskt och mer uttrycksfullt, säger han.

– Redan för trettio-trettiofem år sedan var det en recensent som skrev att det märktes att jag nog snart skulle lägga av att spela och ägna mig åt att komponera. Men jag fortsatte enträget att spela och turnerar fortfarande ganska ofta.

Vinnare P2 Jazzkatten 2014

Årets musiker: Svante Henryson, cellist, kontrabasist och elbasist

Årets nykomling: Elsa Bergman, kontrabasist

Årets kompositör: Cecilia Persson (Hon vann även P2 Jazzkatten för Årets kompositör 2012)

Årets grupp: Daniel Karlsson Trio

Guldkatten: Georg Riedel

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.