Gustaf Norén (till höger) lämnar nu kollegan Björn Dixgård (till vänster) och resten av bandmedlemmarna i Mando Diao. Foto: Pressbild

Gustaf Norén lämnar Mando Diao

Uppdaterad
Publicerad

Frontmannen och sångaren Gustaf Norén lämnar efter sammanlagt 13 år rockbandet Mando Diao bakom sig. Enligt ett inlägg på gruppens hemsida ska anledningen vara att Noréns visioner inte längre överensstämmer med resten av bandets.

”Då bandet på senare tid haft olika visioner så väljer nu Gustaf Norén att under en tid framöver testa nya konstnärliga uttryck samt förverkliga sina kreativa idéer utanför Mando Diao. Björn Dixgård och resten av bandet kommer att fortsätta tillsammans som Mando Diao och genomför sommarens spelningar som planerat”, står det på bandets officiella hemsida.

Det var Gustaf Norén och bandets andra frontfigur, Björn Dixgård, som grundade Mando Diao i slutet av 90-talet. 2002 släpptes ep:n Motown Blood som följts upp av sammanlagt sju album. Rockbandet har blivit ett av Sveriges absolut mest populära och varit ständigt återkommande på festivalscener runt om i landet.

Hastiga genrebyten

De två senaste plattorna ”Infruset” och ”Aelita” skiljer sig inte bara mycket från varandra utan också från det bandet tidigare gjort. Med låten ”Strövtåg i hembygden” har bandet dessutom nått rekord i antalet veckor på Svenktoppen.

”Vi fortsätter som vanligt”

Det verkar vara viljan till förnyelse som nu gör att Norén och bandet väljer att gå skiljda vägar. Men Mando Diao består och kommer fortsätta göra musik. Björn Dixgård kommenterar på hemsidan:

– Gustaf är en otroligt kreativ och talangfull musiker och artist. Nu får han tid och frihet att förverkliga sina idéer helt utan kompromisser och det ska bli jättespännande att se var det tar vägen. Vi andra i bandet kommer att fortsätta som vanligt och ser fram emot att möta fansen på alla spelningar i sommar.

Kulturnyheterna har sökt Gustaf Norén som avböjt att kommentera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.