Han har nyckeln till den klassiska musiken

Uppdaterad
Publicerad

Många ser den klassiska musiken som svårtillgänglig, men inget kunde vara mer fel. Det menar musikkritikern Nicholas Ringskog Ferrada-Noli, som skrivit en bok för den ovana lyssnaren.

Med boken ”Den andra musiken” vill Nicholas Ringskog Ferrada-Noli förändra bilden av klassisk musik.

– Folk har en massa uppfattningar om klassisk musik, man tänker att det är gubbigt, överklass eller att det är svår musik.

”Bra konst är universell”

Ringskog Ferrada-Noli tror att många känner att den klassiska musiken tillhör en värld som inte är, eller kan vara, deras egen.

– Men så är det inte, bra konst är universell.  

I boken guidar han den ovana lyssnaren och presenterar sina egna favoriter. Han är dock tydlig med att det inte är någon historiebok, istället är fokus på lyssningsupplevelsen och hur musiken får en att känna. Något som enligt Ringskog Ferrada-Noli är nyckeln till den klassiska musiken.

– Jag tror att det främsta hindret mot att lyssna på klassisk musik finns inom en själv. Det handlar om att öppna sig för den här musiken och släppa föreställningarna om att musik ska ha ett beat, ett tydligt budskap eller en refräng.

Börja med Schubert

En bra ingång är enligt Ringskog Ferrada-Noli den österrikiske kompositören Franz Schubert:

– Jag tycker Schubert är helt fantastisk. Han har en melankoli, han är lite emo och det är något som vem som helst kan relatera till tror jag, berättar Ringskog Ferrada-Noli.

Just känslorna musiken framkallar ser han som en av de största anledningarna till att börja lyssna på klassisk musik.

– När klassisk musik är som bäst har den ett djup som är svårslaget. Det fina med klassisk musik är också att man inte behöver ta den till sig på det allvarliga sättet, man kan också bara lyssna för att det är vackert.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.