Bill Cosby inför rätta i dag Foto: James Robinson /TT

Här anländer Bill Cosby till rätten

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen ställs den folkkäre komikern och skådespelaren Bill Cosby inför rätta i Pennsylvania. Rätten i Norristown väntas ta del av bevisen i ett fall som ännu inte är preskriberat.

Bill Cosby stödde sig på en person när han anlände till rätten i dag och han pratade inte med medierna när han gick in i Montgomery Countys rättsal. Det fall som tas upp i dag ska ha inträffat 2004. En före detta proffsbasketspelare, Andrea Constand, blev hembjuden till Cosby för att prata om sin karriär. Där ska hon ha blivit drogad och sexuellt utnyttjad.

Constand polisanmälde Cosby redan 2005 men parterna gjorde upp ekonomiskt innan det gick till rättegång. Men nu ska nya bevis ha kommit fram och i dag ska Constand göra ett nytt försök att fälla Bill Cosby. Vinner hon riskerar 78-årige Cosby upp till 10 års fängelse. Bill Cosby nekar till anklagelserna om sexuella övergrepp.

Rättegången mot Bill Cosby

Många fall för gamla

Det var i serien ”Cosby” som Bill Cosby fick sitt stora genomslag. Under 80-talet och början av 90-talet tog myspappan världen med storm och fram till förra året repriserades serien flitigt i USA. Men i takt med att allt fler kvinnor trädde fram och anklagade Bill Cosby för sexuella övergrepp slutade många tv-stationer att sända succéserien.

Anklagelserna mot Bill Cosby fick stor medial uppmärksamhet i samband med att New York Magazine intervjuat 35 som hävdade att de utsatts för övergrepp av den välkände komikern. Nu har ett 60-tal kvinnor, varav flera i USA kända skådespelare och modeller, vittnat om olika former av övergrepp – allt från tafsande till våldtäkter och sex med minderåriga. Övergreppen ska ha pågått från mitten av 60-talet och i majoriteten av fallen anklagas han även för att ha drogat kvinnorna. Men de flesta fallen är preskriberade och kommer inte att leda till åtal.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rättegången mot Bill Cosby

Mer i ämnet