Foto: TT

Vanligaste dödsorsakerna bland musiker

Uppdaterad
Publicerad

Gospelsångare är mindre benägna att ta livet av sig.

Bland punkare och metalmusiker däremot, är självmord vanligare än bland befolkningen i snitt. Det visar statistik över vanliga dödsorsaker bland musiker.

Den australiensiska psykologiprofessor Dianna Theadora Kenny, vid University of Sydney, sökte svar på myten om ”27-club”, och rockdöden.

Den som söker skola finna.

Genom att samla data om 12.665 musiker som dog mellan 1950 och 2014, och jämföra den med statistik över dödsfall bland amerikaner i snitt, har hon kunnat dra slutsatser om inte bara ålder, utan även hur vanliga olika dödsorsaker är bland musiker i olika genrer. Det skriver The Telegraph.

Mer benägna till självmord

Det skulle visa sig att vissa musikgenrer innebär bättre odds för långt och lyckligt liv än andra.

Gospelsångare, löpte till exempel 7,5  procent mindre risk än snittbefolkningen att ta sitt eget liv, och 21 procent mindre självmordsbenägna än punkmusiker. Bland metalmusikerna var siffrorna ännu högre, nära tre gånger fler tog livet av sig än siffrorna för genomsnittet.

Jazzmusiker dör i cancer

Hiphop- och rapmusiker dog enligt undersökning nio gånger oftare till följd av mord eller dråp än snittet.

Jazzmusiker löpte en betydligt större risk att dö i cancer än genomsnittsamerikanen mellan 1950 och 2014. Däremot dog de mer sällan i samband med olyckor eller dödligt våld än snittet.

Musiker som oftast avled till följd av en olycka, var aktiva inom metal-, punk- eller rockgenren. Metal låg, precis som i självmordsstatistiken, värst till.

Bluesmusiker var yrkesgruppen som oftare än andra musiker avled i hjärt- och kärlsjukdom.

Dianna Theadora Kenny kunde även konstatera att myten om 27 som ett vanligt dödsår bland musiker är falsk. De flesta musikerna i studien dog istället vid 56 års ålder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.