Foto: Olle Kirchmeier/SVT

Hårdare regler mot röstfusk i ESC

Uppdaterad
Publicerad

Beslutet följer på en utredning som visade att det förekom försök att påverka röstningen i fjolårets Eurovision Song Contest final.

Enligt utredningen kunde inget av tv-bolagen som samarbetar om att sända ESC kopplas samman med fusket. De falska rösterna ska heller inte ha räknats med i omröstningen. Men ledningen för ESC ser ändå allvarligt på det inträffade och hoppas nu att nya regler ska göra säkerheten bättre.

De nya reglerna innebär att om något röstfusk upptäcks så kan styrgruppen för ESC förbjuda olika länders tv-bolag från att sända musiktävlingen i upp till tre år.

Stort ansvar

Enligt styrgruppens ordförande Frank Dieter Freiling så kommer enskilda tv-bolags ansvar för att undvika fusk bli långtgående.

– På samma vis som fotbollsklubbar i princip är ansvariga för hur deras fans uppträder så kommer vi att hålla sändande tv-bolag ansvariga för att förhindra röstfusk som gynnar det egna landets bidrag, säger Frank Dieter Freiling i ett uttalande till sajten Eurovision.tv.

Final i Danmark

Årets Eurovision Song Contest avgörs i Danmark 6, 8 och 10 maj. Var i Danmark som tävlingarna ska äga rum är dock inte klart, efter att danska tv- och radiobolaget DR kräver mer pengar för att ha råd att sända programmet från Köpenhamn.

Vilket som blir Sveriges bidrag avgörs lördagen den 8 mars.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.