Foto: SVT

Hårdrocksböckerna når nya toppnivåer

Uppdaterad
Publicerad

Hårdrockslitteraturen har exploderat. Förlagen släpper mängder av titlar – som säljer som smör.

Hårdrocken står stark i Sverige. Konsertbiljetter säljer slut på nolltid. Banden gör snus, skidor och vin anpassad för den svenska marknaden. I går sände Kunskapskanalen ett hårdrocksmaraton. Och så har vi böckerna.

Litteratur om hårdrock säljer i mängder och de stora förlagen köper upp rättigheter för jättebelopp. I dagarna släpptes den första hårdrocks-ljudboken. Kort sagt: Hårdrockslitteraturen boomar.

-  En kompis till mig skulle ut och handla Slash-boken, den hade precis släppts som pocket. Men den var redan slut. Och det var första dagen. Den var slut nästan överallt och då insåg jag att nu har nånting hänt, säger Jonas Lindqvist, förläggare på BTM Books.

Fördubblad försäljning

Akademibokhandeln har de senaste två åren fördubblat sin försäljning av hårdrocksböcker , som nu ligger i nivå med som kategorier som kropp och hälsa och husdjur. Sverige är det land, utanför USA, där hårdrockslitteraturen säljer bäst i hela världen

– Det finns ett stort intresse för hårdrock. Det har varit sovande under en massa år på 90-talet men nu exploderar det för fullt igen, säger journalisten Ika Johannesson, som själv är en av författarna till hårdrocksboken ”Blod, eld, död”.

– Sedan har det skett en revolution inom rockbiografin överhuvudtaget. Den började redan 2002 med Mötleys Crues ”The Dirt” som verkligen satte en ny standard i hur man kan skriva en rockbiografi, säger hon.

Neil Strauss bok om Mötley Crue, då ett band på dekis, blev en enorm succé och sålde i 140 000 exemplar i Sverige.  Bandets medlemmar lämnade ohämmat ut detaljer om sina vilda liv – knark sex och rock'n'roll. En bok som fick andra att inse värdet i att vara utlämnande.

– Det var djupt personliga öden och total dekadens, och boken var skriven på ett stringent bra språk. När den kom insåg band och förlagsvärlden att här finns något att hämta . Nu tio år senare har vi hur mycket böcker som helst, säger Ika Johannesson.

Ett längre inslag om boomen för hårdrocksböcker ser du i kvällens Kulturnyheterna.

Så mycket har hårdrockböckerna sålt i Sverige

Mötley Crue: ”The Dirt ”, 140.000 ex.

Slash: ”Slash”, 100.000 ex.

Ozzy Osbourne: ”Jag, Ozzy”,  85.000 ex.

Lemmy: ”White Line Fever”, 85.000 ex.

Nikki Sixx: ”The Heroin diaries : spillror ur ett rockstjärneliv” , 60.000 ex.

Metalllica: ”Terapi, droger och rock'n'roll ”, 50.000 ex.

Marilyn Manson: ”Long Hard Road out of Hell”, 50 000 ex.

Kee Marcello: ”Rockstjärnan gud glömde”, 20.000 ex.

Europe: ”Only young twice : historien om Europe”, 20.000 ex

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.