Måns Zelmerlöw vann den ”vanliga” Melodifestivalen 2015. Foto: TT/Christoffer Samuelsson, Hemlösa.se

Hemlösas melodifestival vill krossa fördomar

Uppdaterad
Publicerad

Efter att själv ha levt på gatan i Sverige ville Kavian Ferdowsi förändra situationen för hemlösa. Nu anordnar han för andra året i rad en internationell melodifestival för hemlösa.

– Vi vill tända ett ljus i hjärtat hos dem ingen bryr sig om, säger han.

Missbrukare, psykiskt sjuka och kriminella: Fördomarna mot hemlösa i Sverige är många, och försvårar för de som försöker ta sig upp från livet på gatan. Därför startade Kavian Ferdowsi Hemlösas Internationella Melodifestival, för att visa en annan sida av en utsatt grupp och samla in pengar till stödjande åtgärder.

– Hemlösa runt omkring i världen har stora talanger. Det finns hemlösa i Stockholm som är bättre musiker än kända artister, till exempel, men ingen lyfter upp dem. Vi vill skapa en chans för de som ingen bryr sig om, säger han till Kulturnyheterna. 

Bakom arrangemanget, som nu går av stapeln för andra året i rad, står den kristna föreningen Hemlösa.se. De delar ut mat och kläder och anordnar sportaktiviteter och uppfinnarklubbar för stadens hemlösa. Nytt för melodifestival-satsningen i år är det internationella temat:

– Det kommer musiker från El Salvador och Iran, från Malmö och Göteborg. Totalt är det 55 artister som tävlar i år, både de som är hemlösa själva och professionella artister som vill uppmärksamma hemlösas situation, säger Kavian Ferdowsi.

Brett politisk stöd

Kavian själv kan ses utanför Klara Kyrka varje morgon klockan fem, där han delar ut mat till hemlösa. Hans engagemang i frågan har skapat kontakter med flera svenska politiker, som själva följt med honom ut på Stockholms gator. En av dem är Jonas Sjöstedt, partiledare för Vänsterpartiet, som i år sitter med i juryn på Hemlösas Melodifestivals semifinal.

– Det är ett hedersuppdrag. Melodifestivalen lyfter den enorma utsatthet som drabbar verkliga personer. Det handlar om tusentals människor som inte har någonstans att sova på natten, som nu får visa ”här är vi”, säger Jonas Sjöstedt (V).

I juryn för finalen sitter bland annat Anna König Jerlmyr, gruppledare för Moderaterna i Stockholm och tidigare socialborgarråd.  

– Hemlösa är ingen homogen grupp. Det finns stora fördomar om att det bara handlar om missbrukare och psykiskt sjuka, men när de ställer sig på scen och sjunger kan alla se att fördomarna inte stämmer, säger hon till Kulturnyheterna.

Kan få bidrag

Nu vill det före detta socialborgarrådet att Hemlösas Melodifestival ska växa ytterligare, och har tillsammans med Sophia Granswed (M) motionerat om att Stockholm stad ska gå in och stödja arrangemanget.

– Jag är väldigt imponerad av det arbete som Kavian gör, och vill gärna bidra till att en melodifestival med så många deltagare får förutsättningar att växa ännu mer, säger Anna König Jerlemyr (M).

Motionen kommer att tas upp av socialnämnden nästa vecka, och kan leda till att en ny upplaga av festivalen anordnas redan i april, i anslutning till Eurovision Song Contest.

Finalen i Hemlösas Internationella Melodifestival äger rum den 29 januari klockan 17:30 i Stockholm. Den sänds också live på hemlösa.se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.