Sugarhill Gang tog hiphopen ut i världen

Uppdaterad
Publicerad

37 år efter genombrottet turnérar hiphop-pionjärerna Sugarhill Gang fortfarande. Gruppen är mest känd för att ha gjort ”Rapper's Delight” – den första hiphoplåten som tog sig in på listorna – och en låt som förvandlade deras liv för alltid.

”Rapper's Delight” finns med på en lång rad listor över de viktigaste och bästa låtarna och anses vara en modern klassiker. När medlemmarna i Sugarhill Gang pratar om låten så är de både stolta och ödmjuka.

De hade spelat på klubbar och källarpartyn, men när ”Rapper's Delight” kom var de plötsligt kända.

– När vi spelade kände alla till den sången, när vi gick upp scenen var det som the Beatles, säger Guy ”Master Gee” O'Brien.

– Vi kunde inte ens spela färdigt vår andra konsert. De jagade oss av scenen och in i en gränd. Och jag tänkte: ”Wow det är som ”Can't buy me love” och ”Hard day's night”, säger Michael ”Wonder Mike” Wright.

Hiphopen växer fram

I slutet av 70-talet var staden New York nära att gå i konkurs och fattigdomen var omfattande. Det var i den miljön hiphop föddes, en rörelse och subkultur där konst skapades med de få medel som fanns till hands.

Uttrycksformer som breakdance och graffiti växte fram parallellt med den musik som DJ:s och MC:s skapade. Enligt Sugarhill Gang var alla delarna av hiphop lika viktiga.

– Det är nästan omöjligt att ens föreställa hiphop, när det började och växte utan alla de där beståndsdelarna. Jag kunde inte tänkta mig att se en tunnelbanetåg som inte var täckt med graffiti, säger Michael ”Wonder Mike” Wright.

Tog hiphopen ut i världen

Det var flera artister som blev stora lokalt under 1970-talets sista år, bland andra Africa Bambaataa, Kool Herc och Grandmaster Flash and the Furious Five.

Men det var Sugarhill Gangs låt ”Rapper's Delight” som blev hiten som tog hiphopen från New York, till den amerikanska allmänheten och vidare ut i världen.

– Det är svårt att försöka sätta fingret på vad som var början på något. Men med ”Rapper's Delight” går det att ringa in det i rött och säga att det var den första stora hiphop-singeln, som tog hiphop till hela planeten jorden, säger Michael ”Wonder Mike” Wright.

Turnérar fortfarande

Sugarhill Gang turnérar fortfarande, 37 år efter genombrottet. De ser inget problem med att åldras inom hiphop. Enligt dem skiljer inget dem från åldrande rockmän som Mick Jagger eller äldre soulartister som Stevie Wonder.

– När du älskar det du gör så märks det. När du fejkar det så märks det. Och vi älskar det vi gör, säger Michael ”Wonder Mike” Wright.

– Människor växer med musiken. De som började lyssna på oss gör det fortfarande, säger Guy ”Master Gee” O'Brien.

En världsomfattande kultur

Redan under 1990-talets andra hälft hade hiphop etablerat sig som en av populärkulturens större genrer. I dag är det länge sedan hiphop var en undergroundrörelse.

Numera är det en miljardindustri och en av de mest inflytteslerika kulturformerna i världen.

Frågan är om Sugarhill Gang tycker om att den kultur, som de var med och skapade, har blivit så stor. Svaret är att de gillar en stor mängd av dagens hiphop, men kanske inte allt som har inspirerats av dem.

– Bill Gates är inte alltid nöjd med vad alla gör med datorer, men det är inget att göra åt saken , säger Guy ”Master Gee” O'Brien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.