Foto: TT

Hoppas på tredje gången gillt

Uppdaterad
Publicerad

Efter fyra år som programledare vill han vara artist igen – och räknar med en finalplats.

”Förhoppningsvis blir det så”, säger Måns Zelmerlöw.

Måns Zelmerlöw ber om ursäkt för sin klädsel. Mjukisbyxor. Under förmiddagen har han spelat tennis.

– Jag tränar mellan fem och sju gånger i veckan och har lagt om kosten. I höstas, när jag skrev låtar till nästa platta, var jag i Sydafrika och Los Angeles. Det blev mycket skitmat och vin. Jag kom hem tio kilo tyngre och tänkte, nu måste jag ta tag i det här.

Melodifestivalen 2015

Han beskriver det tio kilo tyngre jaget som någon som ”inte ens vill ta av sig tröjan framför badrumsspegeln”.

– Nu mår jag bättre. Förut har jag tappat mycket glädje i Melodifestivalnummer, för att jag uppslukats av dem. Nu när jag tränar kan jag tänka på annat. Jag känner mig lugnare än någonsin.

Tredje gången

Det är Måns Zelmerlöws tredje vända i Melodifestivalen som artist. 2007 kom han trea med ”Cara mia” och 2009 knep han en fjärdeplats med låten ”Hope & Glory”. Ett år senare, 2010, var han programledare tillsammans med Christine Meltzer och Dolph Lundgren.

Efter det har det blivit mer programledaruppdrag, bland annat för Allsång på Skansen mellan 2011 och 2013. Sedan var det nog.

– Det kändes som att jag gick över till programledarbanan väldigt tidigt utan att tänka på att jag gjorde det. Det var jätteutvecklande, men jag saknade att sjunga enormt mycket, säger Måns Zelmerlöw.

– Jag känner att jag är tillbaka lite på ruta ett artistiskt sett. Det är fler som kommer fram till mig på stan och ger mig credd för Allsång på Skansen än för min senaste platta. Jag kan bara gå in och försöka bevisa att jag är en bra artist.

Mer motivation

Och en mer motiverad artist, säger han, som hoppas på att kvällens låt ”Heroes” ska sätta fart på någonting.

– Jag skulle vilja hamna utanför Sverige och tror och hoppas att Heroes är låten som kan ta mig dit. Jag är en vinnarskalle och en tävlingsmänniska. Jag hade inte ställt upp här om jag inte trodde att jag hade potential att vinna.

Efter Melodifestivalen 2007 och 2009 dök det upp fans i Polen och Bulgarien.

– Det var svinkul att komma dit och giga. Att inte ha den ryggsäcken jag har här hemma, där folk har sett Let’s dance och Idol och sådant... I Sverige är du antingen en skivartist eller entertainer. Jag är definitivt i entertainer-facket. Men jag tror att det går att kombinera i många andra länder. Hela min karriär har jag byggt på att bredda mig, istället för att satsa på någonting rakt av. Jag ville inte det. Jag hade Björn Skifs som förebild.

Tävlar som låtskrivare också

Måns Zelmerlöw älskar Melodifestivalen, säger han, och försöker alltid ”nästla sig in på något sätt”. I år är han låtskrivare också, och har Behrang Miri feat. Victor Crone i Andra chansen.

– Det finns inget större sammanhang i Sverige där man kan få ut sin musik. Det enda forumet där man verkligen får tid och pengar till att göra stora, internationellt gångbara nummer.

”Inte så jäkla dyrt”

Hur mycket hans eget nummer, med tecknade figurer som följsamt hänger på Måns Zelmerlöws rörelsemönster kostar, vet han inte.

– Det är inte så jäkla dyrt. Vi har en vägg. Den kostar typ ingenting att bygga. Det är projektionen som kostar att göra. Det är definitivt inte ett av de dyraste numren i år.

Stjärnkoreografen Benke Rydman har jobbat med projektionen av teckningarna i numret.

– Det symboliserar mig som liten. När jag gick i femman, sexan, var väldigt osäker och såg upp till vuxna. Jag kallar honom (teckningen) M.P. – Måns Petter. Det är så jag heter, säger Måns Zelmerlöw.

Sista fältet ut

Kvällens startfält i Melodifestivalen är tävlingens sista. Slutet närmar sig.

– Jag är inte ens i final än. Men förhoppningsvis kan det gå dit. Jag tror att Jon Henrik (Fjällgren) blir livsfarlig i finalen. Mariette tror jag också kan bli farlig.

Innan tävlingens start matade media ut bilden av en kraftmätning mellan ”storfavoriterna” Måns Zelmerlöw och Eric Saade. Den senare har redan säkrat en finalplats, men Måns tar avstånd från duellporträttet.

Skönt med minskat favoritskap

– Både han och jag har varit säkra på att det inte alls är säkert att det kommer att handla om oss. Jojk med extra allt går väl alltid hem. Jag tycker att det är skönt att favoritskapet har dämpats lite.

I tidningen QX februarinummer syns Måns Zelmerlöw och Eric Saade utan tröja, iförda boxningshandskar till rubriken ”Game of tones” på huvuduppslaget, och kvällstidningar har producerat artikel på artikel om Melodifestivalens ”superkroppar”.

Zelmerlöw förnekar att matchen i media och hårdträningen är en pr-strategi. Men kanske att det bidrog till startskottet för hälsohetsen.

– Vi tyckte det var rätt kul att leka med bilden som media målade upp av att vi var storkonkurrenter och storfavoriter. När QX ringde och frågade om vi kunde ta bilden var vi tvungna att börja defa båda två, sedan har det bara fortsatt, säger han. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Melodifestivalen 2015

Mer i ämnet