• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Nordmaling i Nordmalings kommun, Västerbottens län. Det brinner i en villa i centrala Nordmaling med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Niklas Strömstedt Foto: TT

Hotas efter ”Så mycket bättre”-låten

Uppdaterad
Publicerad

Niklas Strömstedt sjöng nej tack till SD, Nordfront och Avpixlat.

Nu haglar berömmet, men också hoten.

”Så är det i en demokrati”, skriver artisten i ett sms till Kulturnyheterna.

I lördags tolkade Niklas Strömstedt Ace of Base låten ”Happy nation” i TV4-programmet ”Så mycket bättre”. Han döpte om den till ”Lyckolandet”, och skrev en ny text.

”SD, Avpixlat, Nordisk ungdom, Exponerat och Fria tider. Nordfront, Svenska motståndsrörelsen, järnrörsligan – nej, nej tack”, sjöng Strömstedt.

”Hissa flaggan och förstå, den kan vara mer än gul och blå”.

”Jag är också rädd”

Efter programmet skrev artisten ett långt, förklarande inlägg på sin officiella Facebooksida.

”Jag är stolt att leva i ett land där de flesta ser det som självklart att alla människor är lika värda. Men jag är också rädd. För rasismen och för hatet som sätter flyktingförläggningar i brand och säger att det finns ett ’vi’ som har rättigheter, och ett ’dem’ som får skylla sig själva att de råkade födas någon annanstans.”

”Vi bor verkligen i ett Lyckoland. Vi hade kunnat hamna var som helst men vi hade turen att födas just här. Här där vi har det bättre än de allra flesta andra människor i världen.”

”Är medskyldig till det höga tonläget”

Niklas Strömstedt skriver att han väntar sig reaktioner efter låten i programmet.

”Ibland blir jag förbannad och svarar nåt på Twitter men ångrar mig alltid så fort jag klickat iväg svaret och får ont i magen av att tänka på att nu jävlar har jag triggat igång ännu ett anonymt ägghuvud och en twitterbonanza som jag redan vet inte kommer att leda nånvart. Det skriks mycket just nu. Från många håll.

Jag är självklart också medskyldig till det höga tonläget. Till den så kallade polariseringen. Men jag vet helt enkelt inte vad jag skulle göra annars.”

Hotas på Facebook

Inlägget på Facebook har drygt 92.000 gilla-markeringar. Det har delats 19.000 gånger och har 7.000 kommentarer. Alla är inte vänliga.

Sajten ”Inte rasist men...” har sammanställt några av de värsta hoten.

”Han behöver en omgång med järnrör”, skriver en användare. En annan hoppas på att artistens barn ska våldtas och en tredje postar en bild på en snara och skriver ”en bild säger mer än 1000 ord”.

Strömstedt skriver i ett sms till Kulturnyheterna att ”Lyckolandet” engagerar.

”Har aldrig varit med om en sån kärlek på nätet. Samtidigt är det så klart några som är arga och tycker annorlunda än jag. Så är det i en demokrati. Och det är bra att alla får finnas och har rätt till sin åsikt. Men bara för att JAG säger nej till SD och de andra sajter och organisationer jag räknar upp i låten betyder det inte att jag vill eller kan förbjuda andra att sympatisera med dem. Tyvärr är det så att stora delar av SD-svansen som kommenterar på Facebook och Twitter inte verkar förstå det”.

SR spelar låten

På måndagen meddelade Sveriges radio, som 2013 stoppade låten ”Svarta duvor och vissna liljor”, bland annat för att den ansågs vara ett ”ställningstagande mot Sverigedemokraterna och Moderaterna”, att ”Lyckolandet” får grönt ljus.

 – Han är väl inte helt positiv till ett av våra riksdagspartier men överlag är det en ganska generellt hållen låt som handlar om flyktingkatastrofen, så ja vi kommer nog att lira den ett par gånger, säger Jonas Westman, chef för musikläggningen i Sveriges radio till Aftonbladet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.