Foto: TT

Housemusikens gudfader död

Uppdaterad
Publicerad

Den Grammybelönade dj:n och producenten Frankie Knuckles har avlidit i Chicago. ”Han var vandrande dansmusikhistoria”, säger SVT:s musikprofil Per Sinding-Larsen.

– På samma sätt som Bob Dylan var med om att skruva om rockhistorien var Frankie Knuckles en av dem som förändrade dansmusiken för alltid.

Det säger SVT:s musikprofil och rockkritiker Per Sinding-Larsen om en av dansmusikens stora jättar.

Den Chicagobaserade producenten och dj:en Frankie Knuckles är mest känd för låtar som ”Your Love” från 1987 och ”The Whistle Song” från 1991. Han föddes i Bronx och flyttade under 70-talet till Chicago där han spelade på klubben The Warehouse.

Uppfann housemusiken

Knuckles dj:ande blev så populärt att folk började efterfråga ”housemusik”, det vill säga musiken som spelades på Warehouse.

– Dylan lät ”Like A Rolling Stone” bli längre och berättarmässigt mer komplex än vad popsånger brukade vara dåförtiden. Knuckles var vandrande dansmusikhistoria i sig själv, säger Per Sinding-Larsen, och utvecklar:

– Han gick ifrån att vara en traditionell DJ som spelade skivor till att mixa om samma skivor för att slutligen producera musik själv. I samma veva utvecklade han musiken med fetare bas och arga trummaskiner utan att för ett ögonblick mista värmen och innerligheten från traditionell gammeldisco.

Spelade förra veckan

Knuckles var alltså en av genrens pionjärer, då han bland annat remixade soul- och R&B-singlar och förvandlade dem till dansmusik med hjälp av trummaskiner.

Under sin karriär remixade han även låtar av artister som Whitney Houston, Diana Ross, Michael Jackson och Depeche Mode.

Frankie Knuckles spelade senast i lördags på klubben Ministry of Sound i London. Han avled ”oväntat” på måndagen, bara 59 år gammal. Det uppger en kollega till tidningen Chicago Tribune.

House- och popmusiker sörjer

Den svenska popmusikern Peter Morén från trion Peter Bjorn & John är en av alla musiker som sörjer och hyllar Knuckles i dag. Såhär skriver han på Twitter:

”Jag äger en houseskiva, och den är med Frankie Knuckles. Det måste betyda något. En sann hjälte har lämnat oss alldeles för tidigt. R.I.P.”

De svenska housestjärnorna Sebastian Ingrosso och Steve Angello skickar också ut sina vila i frid-önskningar på nätet.

Mer om Frankie Knuckles

Som en hyllning till Knuckles så döptes gatan där klubben Warehouse tidigare har legat om till Frankie Knuckles Streeet år 2004.

Se Frankie Knuckles vid dj-bordet i videoklipp som det här och hör en av hans största låtar i detta Youtube-klipp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.