”Idol” i böneutrop förändrar liv i Turkiet

Uppdaterad
Publicerad

Böneutropen utgör en väsentlig del av stadsbilden i Istanbul och hela Turkiet. Varje år arrangeras numera tävlingar och hela nationen engagerar sig i jakten på det perfekta böneutropet.

För några år sedan startade Turkiets religiösa myndigheter tävlingar i böneutrop i hela landet. Varje år bjuds böneutropare – muezziner – från nästan 80.000 moskéer in för att delta.

Idol-tävling möter melodifestival

Först hålls tävlingarna på lokal nivå och utifrån dem utses sedan deltagarna till den nationella tävlingen. Konkurrensen mellan böneutroparna är tuff och landets troende tar tävlingarna på stort allvar. Det är som en idol-tävling eller melodifestival. 

Medier

Şükrü Asıleren vann deltävlingen i Istanbul förra året och blev sedan trea i hela landet. På frågan om hur det kändes när hans namn lästes upp svarar han:

– En del känslor kan inte beskrivas, de måste upplevas. Tävlingen var under Ramadan, och på grund av fastan var styrkan inte på topp. Hela Turkiet tävlar och det är klart man blev nervös.

Kvinnor förbjudna

Men vad är det egentligen man lyssnar efter? Mehmet Hadi Duran sitter i juryn. Han undervisar också böneutropare. 

– När vi dömer i tävlingarna utgår vi ifrån samma kriterier som vi har i utbildningarna. Uttal, röstomfång och musikalitet är de områden vi fokuserar på, berättar han.  Kvinnor får inte delta i tävlingen av religiösa skäl. 

– Kvinnorösten kan väcka lustkänslor, förklarar Mehmet Hadi Duran det med.

Tävlingen förändrar livet

För dem som får vara med kan tävlingen förändra liv. Ahmet Aybar vann årets uttagning i Istanbul. Han är muezzin i den 500 år gamla Fatih-moskén, som ligger mitt i turistkvarteren. 

– Visst har livet förändrats en del. Förut jobbade jag bara här, men nu är jag även i moskén Hagia Sofia två gånger i veckan. Utöver det är det fler som börjat känna igen mig, säger Ahmet Aybar.

Men förändringen för också med sig ansvar.

– Vi tänker på hur människor ska reagera, om de kommer att uppskatta böneutropet. Det kommer ju en hel del turister hit och det är jag särskilt medveten om när jag jobbar i Hagia Sofiamoskén.

Se tävlingen i klippet ovan. Mer om böneutrop ser ni i Kobra onsdag 19 november kl 21.30 i SVT1.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet