Imam: Jag var tvungen att säga vissa saker

Uppdaterad
Publicerad

Den prisbelönta rapparen Silvana Imam är aktuell med sin nya EP ”Jag Dör För Dig”. Tidigare i dag gästade hon SVT:s Gomorron för en intervju med Per Sinding-Larsen.

Hiphopstjärnan Silvana Imam har nominerats och vunnit massor av priser. Musikguiden i P3, Nöjesguiden, Grammis, P3 Guld, King Size-galan och Manifest-galan är några av dem som satt henne i stjärnljus. Hon blev även utsedd till Årets flata på Stockholm Pride och QX-galan belönade henne med utmärkelsen Årets Homo.

Vilket pris betyder mest?

– Det är alltid folkets priser som betyder mest. Men alla priser betyder väldigt mycket. Årets Live betyder också väldigt mycket eftersom vi satsar så mycket på livespelningarna. Jag jobbar för en show, att presentera någonting mer så att låtarna kommer till liv genom mig, säger Silvana Imam.

Ny EP

Förra veckan inledde hon sin sommarturné ”Jag Är Naturkraft” i Uppsala och hon är även aktuell med sin andra EP ”Jag Dör För Dig”. Silvana Imam gör musik om det som händer henne i stunden och det är mycket som har förändrats sedan hennes första EP ”När du ser mig– Se dig” som kom för nästan precis ett år sedan.

– Förra året, det var ett superpolitiskt år. Egentligen är varje år politiskt såklart men just i och med att det var supervalåret. Jag kände att jag var tvungen att säga vissa saker. Jag kände att jag behövde säga saker som jag inte hade  sagt och som jag inte hade hört på det sättet i populärkultur. Så den EP:n var väldigt raw, politisk, och bilderna var svartvita. Den här EP:n, då har jag skaffat flickvän och är lite lyckligare. Och den är mer personlig och passionerad på ett visst sätt. Jag pratar om kärlek, girighet och begär.

”Möjligheterna är oändliga”

Det finns en enorm entusiasm kring Silvana Imam och hennes musik som inte minst märks under hennes spelningar. Imam håller med om att hennes artisteri fyller ett visst behov i svenskt musikliv.

– Jag tror att det är det jag säger och hur jag säger det. Att jag ser mig själv som en självklarhet. Att jag som lesbisk inte är någonting som inte är normalt. Och de proggresiva beatsen, att det inte låter på ett annat sätt. De producenter som jag jobbar med jobbar inte som i traditionell svensk hiphop. Vi letar musik och samplar typ natur och flera andra ljud än bara musik. Men jag tror också att det är mycket det som jag säger, att det är det som har saknats om jag ska vara ärlig.

Det verkar som att du jobbar väldigt mycket med att bryta regler och normer?

– Jag tror att hela den grejen, att jag är annorlunda och så, för mig är det ju inte så. Jag är den jag är. Men jag blir någonting annat i relation till normen. Att skapa sin egen bild av vad hiphop är, vad rap är, vad musik är, det är det jag vill presentera. Det finns inte en typ av hiphop, det finns inte bara ett sätt du kan rappa på, det finns flera. Möjligheterna är oändliga.

Skapa en förändring

Silvana Imam är en av artisterna som blev kontrakterad på den tidigare Swedish House Maffia-medlemmen Sebastian Ingrossos eget musikbolag. Det är inte ett steg som många artister inom hiphop skulle kunna ta naturligt, men för Imam var det en självklarhet.

– Folk var verkligen frågade: ska du verkligen göra det här? Det här är ju inte alls din typ av musik. Så fort jag fick höra ”du kanske inte ska göra det där” så kände jag att det är exakt det jag ska göra. För att det är det som folk absolut inte förväntar sig. Jag vill och jag kommer att ta plats där jag inte ”bör” ta plats för att skapa en förändring. Hur ska vi annars skapa en förändring?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.