Foto: TT

”Svenska kvinnliga dirigenter nobbas”

Uppdaterad
Publicerad

Kupp, Kvinnor upp på pulten, menar att våra kvinnliga dirigenter syns för lite hemma i Sverige.

Den som besöker de stora institutionsorkestrarna och operahusen kommer med största sannolikhet att få se och höra en orkester dirigerad av en man. Chansen att det står en svensk kvinna på pulten är nästintill obefintlig.

Det visar statistik som gjorts på uppdrag av Kupp, Kvinnor upp på pulten, som organiserar just svenska kvinnliga dirigenter.

”De svenska skattefinansierade institutionsorkestrarna och operahusen nobbar svenska kvinnliga dirigenter, trots att det bland dessa finns mycket hög kompetens och att de regelbundet får prestigefyllda jobb utomlands”, skriver organisationen i ett pressmeddelande.

Bara 3 procent

I ordinarie föreställningar i samtliga professionella svenska orkestrar och operahus under säsongen 2013-2014 var andelen svenska dirigenter 44 procent.

Motsvarande siffra för svenska kvinnliga dirigenter är 3 procent. Folkoperan, som är den enda institutionen med en kvinnlig chefsdirigent, svarar för drygt hälften av dessa föreställningar, enligt Kupp.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.