I år är det inga slumrande Jussi Björlings som väcks till liv på landets operautbildningar. Foto: SVT

Inga manliga studenter platsade

Uppdaterad
Publicerad

Den kvinnliga dominansen är total. I år platsade inte en enda man på Sveriges opera-utbildningar. ”Jag är besviken, men vi kan inte kvotera”, säger Operahögskolans chef Anna Lindal.

I Sverige finns två utbildningar som erbjuder kandidatprogram i operasång: Operahögskolan i Stockholm och Musikhögskolan i Göteborg. Båda skolorna är väl ansedda och brukar ha högt söktryck – av både kvinnliga och manliga sångare.

Men i år har bägge utbildningarna bara antagit kvinnliga sångare till kandidatprogrammet.

– Jag har jobbat här i 25 år, det har aldrig hänt tidigare under min tid, säger Maj-Britt Dahling, lärare vid Operahögskolan i Stockholm.

”Kanske är det en trend”

Anna Lindal är chef för skolan. Hon vill inte dra för stora växlar på könsfördelningen, men känner ändå viss oro inför återväxten på manliga operasångare.

– Ett år är ändå bara ett år. Men kanske beror det på något, kanske är det en trend. Det är ju inte så att massor med fler kvinnor sökt i år än tidigare år.

Vad tror du det beror på?

– Jag vet faktiskt inte. Det kan ha med grundskolan att göra – vad man gör som tjej respektive kille och vad får man uppmuntran för. Sen har vi en väldigt stark tradition av sopraner i Sverige.

Musikämnet tappar

År 2011 tappade musikämnet sin status som kärnämne på gymnasiet. Något som skulle kunna vara bidragande orsak till sviktande standard på den manliga sång-sidan, tror Anna Lindal.

– Möjligheten att konfronteras med opera blir mycket mindre när musikämnet försvinner som kärnämne. Särskilt på gymnasiet, där tror jag man skulle kunnat väcka många slumrande Jussi Björlings. Jag tycker det är en katastrof att musiken inte är ett kärnämne.

”Måste gå på kvalitet”

Trots den sneda könsfördelningen är det inte aktuellt att ta in manliga sökande på andra villkor.

– Jag är ju besviken så klart, men vi kan inte kvotera. Vi måste gå på kvalitet, och det gör vi. Vi har en väldigt hög kvalitet på våra sökande, säger Anna Lindal.

– Och jag ska säga att förra året och året innan det tog vi in en majoritet killar.

Jämn balans behövs

I dagsläget är könsfördelningen jämn mellan studenterna på Operahögskolan i Stockholm. Det är också en förutsättning för en bra utbildning, tycker studenten Erik Rosenius.

– Det blir mycket lättare att bygga en bra utbildning om man har fyra personer i varsitt röstfack (sopran, alt, tenor, baryton). Det blir tufft för institutionen att göra en bra utbildning om alla ligger i samma. Det blir svårt att göra duetter, tersetter och ensembler. Men jag är inte så orolig, jag tror att årets intagning mest beror på tillfälligheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.