Jimmie Åkesson (SD) Foto: TT

Intäkterna från Åkessons låt till flyktingar

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson släpper en singel – en cover på en bönesång. Men stämde inte av med upphovsmannen. Nu bestämmer sig artisten som skrivit låten att alla intäkter ska gå till flyktingar.

Det är bönesången ”Jag tänker be för Sverige”, av Simon Ådahl, som Jimmie Åkesson tillsammans med bandet Bedårande Barn, bestämde sig för att tolka.

Nu har de släppt en singel, men utan att fråga sångens upphovsman om lov. Låten säljs digital för drygt tio kronor.

”Hoppas de får hit”

Nu svarar Simon Ådahl, känd som vinnare av Melodifestivalen 1990, med att skänka alla intäkter som låten genererar till flyktingar.

– Om 6 till 12 månader vet jag exakt vad deras version har genererat – sedan går varje krona de spelat in till flyktingar. Vi får hoppas att de får en jättehit, säger han till journalisten Emanuel Karlsten.

Låtkonflikten började med att Jimmie Åkesson på sin Facebooksida hänvisade till bönesången för några veckor sedan, eftersom texten ”gav honom tröst”.

”Handlar inte om SD-politik”

Simon Ådahl blev förvånad.

– Det här handlar inte om SD-politik, sa han då till tidningen Dagen.

När beskedet om covern (på vilken Jimmie Åkesson själv spelar piano) kom blev Ådahl först förvånad.

– Åh kära nån. Så de har alltså gjort... Nu blir jag alldeles orolig här, sa han först till Emanuel Karlsten, men återkom efter en natts tankeverksamhet med beskedet om att donera intäkterna får låten till människor på flykt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.