”Jag är inte så bra på att göra skivor egentligen”

Uppdaterad
Publicerad

På fredag släpps Lars Winnerbäcks album ”Granit och Morän”. I en exklusiv intervju med Per Sinding Larsen berättar Winnerbäck om sina 20 år som soloartist, nya plattan och dagens musikklimat.

Det har gått 20 år sedan Lars Winnerbäck debuterade och inledde sin karriär som en av Sveriges populäraste singer-songwriters.

– Det känns väldigt länge sen. Det var en helt annan värld och en helt annan tid som jag nästan inte minns. Jag gjorde två skivor utan skivbolag och det är med ganska mycket värme jag ser tillbaka på de första åren. Men idag har jag svårt att lyssna på de tidiga skivorna, de håller någon slags demonivå, säger Lars Winnerbäck.

Tröttnar snabbt på gamla låtar

Nu är han aktuell med ett nytt album, ”Granit och morän”, det första på tre år. Lars Winnerbäck är en av de artister som drar störst publik i Sverige. I sommar väntar en jätteturné med 23 spelningar i Sverige och Norge.

– Jag är inte så bra på att göra skivor egenligen. Jag är inte riktigt någon skivartist. När jag går tillbaka till mina skivor tycker jag inte att de håller. Men det funkar väldigt bra för mig att spela live. Då får låtarna nytt liv, men albumversionerna blir tråkiga ganska snabbt, tycker jag.

Michael Jacksons hatt låg kvar

”Granit och morän” är, i likhet med fyra av Winnerbecks tidigare album, inspelad på Irland, i studion Grouse Lodge. En studio som inhyst många kända artister, exempelvis R.E.M. och Doves. Michael Jackson är en av dem som hyllat studion och hans hatt låg kvar där under Lars Winnerbäcks besök.

– Det är viktigt för mig att komma iväg och spela in och inte vara i Stockholm. Då måste jag inte tänka på något annat, behöver jag vara uppe och jobbat till klockan 2 på natten, så kan jag vara det. Och sen så är det en väldigt, väldigt fin studio.

”Musik idag är gjord för gymmen”

På skivan ”Granit och morän”, som släpps på fredag, kritiserar Lars Winnerbäck bland annat musikklimatet idag.

–Det är lågsäsong för tävlingslös musik. Jag tycker att dagens musik är lite likartad, det är så väldigt mycket programerad musik och tjocka ljudbilder. Det känns som om musik idag är gjord för gymmen.

Lars Winnerbäck ger sällan intervjuer och är känd för att vantrivas i offentligheten. Det nya albumet handlar delvis om balansen mellan just offenligt och privat.

– Jag har haft jättesvårt att förhålla mig till kändisskapet, media och förväntningar. Men jag är inte så upptagen av det längre, jag har släppt det där, säger Lars Winnerbäck.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.