– Jag vill fram till kanten igen, se publiken igen. Det är djupare än att bara vilja, det är ett behov, säger Titiyo. Foto: Warner Music

”Jag vill fram till kanten igen”

Uppdaterad
Publicerad

Titiyo firar 25 år som artist med sin första skiva på svenska. Idag släpps det självbiografiska albumet ”13 Gården”.

Titiyo Jah är förkyld. Igår kväll var det releasefest för nya skivan, och hon är sliten men påtagligt lycklig.

– Vi firade med glädje igår. Recensionerna har varit fantastiska. De är träffande och uppskattande och jättefina.

”13 Gården” är en noirfärgad självbiografi. Asfalten är blank, hon lutar sitt huvud mot regnvåta taxifönster, ser ett nattligt Stockholm glida förbi och i minnet blinkar ”små vita linjer bakom toan på East”. Men hon är inte på väg ut, utan hem – ”Hela Stockholm dansar. Men jag har gjort det där så länge, sedan innan ni började andas”, sjunger hon i låten ”Taxi”.

Det är nostalgiskt men samtidigt förväntansfullt, som stämningen på en nyårsfest. Det är inget sammanträffande att skivans allra första rader lyder ”Snö och champagne”.

– Det är en slags vital dekadens. Jag är lite färdig, fast ändå fortfarande hungrig. Jag vill fram till kanten igen, se publiken igen. Det är djupare än att bara vilja, det är ett behov.

Mamma stolt över skivan

Titiyo har inte sjungit på svenska sen hon turnérade som körsångerska åt Orup i slutet av 80-talet. Texterna på skivan är skrivna av samarbetspartners som Jonathan Johansson och Martin Sakarias. Titiyo har berättat och de har skrivit texter utifrån hennes berättelser.

Här finns beskrivningar av glamourösa 90-talsfester och tappad mascara, men också om gården hon växte upp på i Kungshamra (en ”betonglabyrint” kallad 13-gården, vilket förklarar albumets kryptiska titel), om en sjuk pappa och en mamma som offrat sina drömmar för familjens skull.

– Mamma fick skivan i förrgår. Hon skickade ett sms där hon skrev att hon saknade ord. Hon var jätterörd och väldigt stolt.

Politisk för första gången

I låten ”13%” berättar hon om hur det kan kännas att vara blandad i ett samhälle allt mer upptaget med frågor om ras. Siffran syftar förstås på valresultatet förra året då Sverigedemokraterna fick nära 13 procent av rösterna.

”Spåren i min hud, jag är kött, jag är Gud. En mardröm för er. I won’t crack, I won’t back down för nån av er.”

Det är första gången Titiyo närmar sig politiken i sina texter.

– Den kanske inte är politisk på det sättet, det är mer att beskriva en känsla. Känslan att man är ett hot för varandra. Jag känner mig hotad av dem och de känner sig hotade av mig. Det är väldigt paradoxalt att jag ska känna mig hotad i mitt eget land.

”Gjort skit för pengar ibland”

I låten ”Företagsgig” beskriver hon en erfarenhet som många artister har men som få (kanske undantaget Dogge) brukar berätta om: att göra okreddiga saker för pengar: ”Gjort skit för pengar ibland, men det ska du skita i”, sjunger hon.

Titiyo beskriver en musikertillvaro där artister måste göra reklam för att få ekonomin att gå ihop. I samband med att singeln ”Taxi” släpptes i somras gjorde hon en kampanj med det kritiserade taxiföretaget Uber.

Kritiken mot Uber känner hon inte till, säger hon, men tillägger att konkurrensen i branschen är så stor att många artister är beredda att ta de flesta uppdrag.

– I dagens läge kan man ju bli aningen förblindad när man är så desperat att promota sin musik. Det ska gå någorlunda långt innan man säger att man ska skita i något. Det är möjligt att man har mindre granskande ögon. Man slåss om plattformarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.