Elin Kastlander och Joakim Benon. Foto: SVT

JJ tycker deras musik är bäst

Uppdaterad
Publicerad

Vår tid kryllar av färdigformulerade berättelser och artister som ständigt är tillgängliga, så den som inte berättar om sin musik eller person beskrivs gärna som mystisk. Vilket är fallet med den superhyllade svenska popduon JJ. 

Men nu när gruppen är tillbaka med sitt första album på fyra år, så provar de ändå på det här med att göra intervjuer. Kulturnyheterna träffade JJ i Vallentuna kyrka.

– Jag vill göra musik så att jag har nåt att lyssna på, så jag orkar vara kvar här. Jag älskar musik och då vill jag ha den bästa, säger ena halvan av duon Joakim Benon.

 Känner ni att ni gör den bästa musiken?

– Ja, för mig, den är ju gjord för mig. Den är ju custom made, säger han.

Gruppen blev internationellt uppmärksammad då den amerikanska musiksajten Pitchfork rosade debutsingeln ”jj n° 1” för drygt fem år sen, sen dess har det bara fortsatt. Bandet har släppt album, singlar, mixtapes och deras videos har visats miljontals gånger. Men JJ har tidigare inte berättat så mycket om sig själva – de förstod inte vad det fanns att säga vid sidan om musiken.  

”Folk ville ha mer”

– Jag kände mig väldigt utlämnad när vi hade gett ut något som betyder mest i hela världen. Och så ville folk ha mer och det gjorde mig och gör mig fortfarande osäker. Vi får se, om det inte är kul längre så slutar vi göra intervjuer, säger Elin Kastlander. 

Det nya albumet är deras tredje med en titel ”V” lika fri för tolkning som bandnamnet. JJ föreslår själva ”Vallentuna kyrka”, ”vegetarian” och ”virus”. Gruppen har sen tidigare flera numrerade släpp och V kan lika väl vara siffran fem. 

Gillar att dela

JJ är i alla fall glada att skivan äntligen släpps, även om formatet spelar mindre roll. 

– Jag ser bara att låtarna är klara och finns. De finns ändå som ettor och nollor någonstans, man kan kopiera i evighet, säger Joakim Benon och Elin Kastander fyller i:

– Control c, control v, som hela min gymnasietid. Det är jäkligt bra, fildelning är amazing.

– Delning överhuvudtaget, dela med er, avslutar Joakim Benon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.