Joan Baez Foto: TT

Joan Baez om Turkiet: Oro, sorg och förvirring

Uppdaterad
Publicerad

En misslyckad militärkupp, utreseförbud för akademiker, medier med indraget sändningstillstånd, ett vidgat terrorismbegrepp och utlyst undantagstillstånd.

Nu bojkottar musiker sina planerade spelningar i Turkiet.

”Jag önskar er styrka att fortsätta denna mörka kamp”, skriver Joan Baez till sina turkiska fans.

Med hänvisning till de senaste veckans händelser i Turkiet utlyser landets president Erdogan tre månaders undantagstillstånd. Efter den misslyckade militärkuppen har presidenten gått hårt åt Gülenrörelsen, som han pekar ut som skyldig till kuppen och som bland annat är starkt förknippad med utbildningsväsendet.

På kort tid förlorade 21.000 lärare sin legitimation, 1.500  institutionsledare vid turkiska universitet sparkades, liksom 21.700 personer kopplade till statliga skolor i landet. Turkiska akademiker förbjuds att lämna landet och 45 medier förlorade sina sändnings- och utgivningstillstånd.

Ställer in

Nu får händelserna i landet gästande artister att ställa in sina spelningar.

”Vi måste tyvärr meddela att med bakgrund av den senaste tidens händelser har vi bestämt oss för att ställa in den kommande konserten”, skriver det brittiska rockbandet Muse på sin hemsida.

På sin Facebooksida meddelar nu den amerikanska folkmusikern och aktivisten Joan Baez att hon väljer att göra samma sak.

”Kära vänner i Turkiet. Av alla gånger jag äntrat krigszoner, länder som lyder under diktatur, eller inbördeskrig, är jag inte säker på att jag har sett någonting liknande det enorma och oförutsägbara hot som ger sig självt till känna i dagens Turkiet”.

Sjunger på turkiska

”Aldrig har de råd jag fått av alla mina risktagande, aktivistiska kollegor varit så övertygande om att jag inte borde utsätta mitt band, mitt crew eller mig själv för den mardrömslika fara som svepet över Turkiet”, skriver Joan Baez.

Hon skriver vidare att hon tänker på sina vänner i Turkiet och på den kurdiska minoriteten.

”Jag kommer att sjunga en turkisk låt på min pågående Europaturné, Nâzim Hikmets Hiroshima child-poem, och delar av Kardeş Türkülers ”Tencere Tava Havasi”.

”Med oro, sorg och förvirring önskar jag er styrka att fortsätta denna mörka kamp, och jag hoppas kunna återvända när mörkret ljusnat, eller åtminstone blivit grått. När vi kan sjunga tillsammans utan att lida inför de barbariska straff som utdelas i dag”.

Joan Baez spelar i Stockholm på festivalen STHLM Music & Arts nästa helg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.