Johan Kinde Foto: TT

Johan Kinde ber publiken om hjälp

Uppdaterad
Publicerad

För att kunna finansiera sin nya skiva satsar sångaren på så kallad crowdfunding.

”Jag vill spela in och ge ut mitt första soloalbum på 25 år”, skriver Johan Kinde på sajten FundedByMe, där han ber sina fans om hjälp med finansieringen av det nya projektet.

Kinde, låtskrivare och sångare i Lustans Lakejer, berättar att det handlar om en skiva på svenska med bland annat nyskriva sånger och nya versioner av Lustans Lakejer-låtar.

”Dramatiska arrangemang”

– Skivan kommer att vara helt och hållet akustisk, men den kommer ändå att innehålla all den spänning som förknippas med Lustans Lakejer. Det jag vill göra är ett album med dramatiska sånger och lika dramatiska arrangemang, skriver Johan Kinde och utlovar skönhet, vemod och passion.

Skivan planeras spelas in mer eller mindre live i studion.

– Vi kommer att ha en liten publik av vänner för att få den där nerven, som saknas i mycket av den extremt polerade musiken i dag. Ambitionen är att ha så många förstatagningar som möjligt, säger Johan Kinde till Kulturnyheterna.

Studiobesök som tack

Projektet startas om artisten får ihop 150.000 kronor, annars betalas pengarna tillbaka till bidragsgivarna.

Insamlingen ska betala musiker, studio, ljudtekniker och själva skivan. I skrivande stund har drygt 26.000 kronor donerats.

Som tack för donationer erbjuds belöningar. Bland annat signerade exemplar av skivan, besök i studion under inspelningen och en middag med sångaren själv.

Vill åt självständighet

Inspirationen till finansieringsformen kommer från en bekant, som genom just crowdfunding kunde skriva en bok.

– Tanken är att få självständighet, att äga verket själv, säger Johan Kinde.

Han tror att skivbolagens roll är i förändring.

– I dagens läge bekostar ofta stora artister sina skivor själva och använder sedan skivbolagen endast för distribution och marknadsföring.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.