Reggaesångaren Matisyahu som avbokas från den spanska festivalen Foto: AP

Judisk artist vägrade visa stöd för Palestina – avbokas

Publicerad

Den judisk-amerikanske reggaesångaren Matisyahu har avbokats från en festivalspelning i helgen i spanska Valencia.

Anledningen är att arrangörerna ställt som villkor på sin hemsida, att han skulle uttala sitt stöd för en palestinsk stat. När Matisyahu, som skriver på sin Facebook att hans musik inte handlar om politik, vägrade gå med på kravet, ersattes han av en annan artist.

– Ärligt talat var det skrämmande och kränkande, att som enda offentligt judisk-amerikanska artist planerad till festivalen, tvingas till politiska uttalanden, kommenterar Matisyahu.

”Oacceptabel diskriminering”

I ett uttalande förklarar festivalens arrangörer sitt agerandet som ”känslighet inför Palestina, dess folk och Israels ockupation av dess område”.

Oacceptabel diskriminering, säger festivalens kritiker om händelsen, som just nu debatteras i medier världen över.

Fördömds av utrikesministern

Spanska utrikesdepartementet kommenterade händelsen under tisdagskvällen och fördömer festivalens agerande.

– Att kräva ett offentligt uttalande från Matisyahu går emot den grund av icke diskriminering och mångfald som ett samhälle är uppbyggt på, menar utrikesdepartementet i ett uttalande.

Matisyahu, som i sin musik kombinerar reggae, hip-hop och judiska influenser, var schemalagd att spela på Rototom i Valencia nästa lördag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.