Foto: TT/ Sean Kilpatrick

Kanadas nationalsång ska bli könsneutral

Uppdaterad
Publicerad

Landets nya jämställda regering vill ändra Kanadas nationalsång. Förslaget tros antas av senaten.

Den liberala regeringen, med den kolossalt populära premiärministern Justin Trudeau i spetsen, föreslår en ändring i landets nationalsång, ”O Canada”. Regeringen vill göra nationalsången könsneutral. Originaltexten är skriven på franska, av poeten och domaren Adolphe-Basil Routhier och översattes 1906 till engelska.   

Regeringen vill att textraden ”dina söner” ändras till det neutrala ”oss alla”. Strofen ”True patriot’s love in all thy sons command” ska bli ”True patriot’s love in all of us command”. Förslaget skickas nu till senaten som väntas anta det, men det är osäkert om det kommer att ske innan sommarledigheten.

Det konservativa oppositionpartiet motsätter sig dock nationalsångsändringen. 

– Jag tror att det kommer att sätta en snöboll i rullning som gör att varje rad i nationalsången kan komma att ses över, säger Karen Vecchio, parlamentsledamot för kanadensiska Tories, till CBC.

Ny jämställd regering

Förändringens vindar blåser i Kanada sedan premiärministern Justin Trudeau och hans liberala parti vann en överväldigande seger i höstens val. Trudeaus engagemang för jämställdhet och representativitet har väckt uppmärksamhet globalt.

Första draget som premiärminister var att bilda en regering som speglar Kanadas befolkning. Trudeaus regeringen består av 15 män och 15 kvinnor, två ministrar tillhör ursprungsbefolkningen, en identifierar sig med hbtq-rörelsen och flera av ministrarna har kommit till Kanada som flyktingar. Under ett FN-möte om jämställdhet tidigare i år sa Justin Trudeau:

– Jag kommer att fortsätta att säga att jag är feminist högt och tydligt tills det möts av en axelryckning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.