Ken sammanfattar med nytt album

Uppdaterad
Publicerad

”Min musik är viktig i dagens samhälle”, sa rapparen Ken Ring när han gästade Per Sinding-Larsen i Gomorron Sveriges soffa och berättade om sitt första renodlade hiphopalbum på sju år.

För två år sedan sammanfattade Ken Ring sitt liv i biografin Livet, som han skrev tillsammans med författaren Klas Ekman.

– Man inser inte hur lång en process av att släppa en bok är. De som läst boken har fått en helt annan uppfattning om mig. Man har fått prata ut på något sätt och jag har satt punkt för en del av mitt liv.

Världspremiär för nya videon

Nu sammanfattar rapparen igen med ett nytt album som släpps i maj. Enligt Ken Ring själv är det hans första renodlade hiphopalbum sedan skivan Hip hop kom 2009. Ett smakprov från kommande albumet är låten ”Legend”, vars video premiärvisades i Gomorron Sverige på onsdagen.

– Det är 25 år sedan jag började rappa i Hässelby-Vällingby. Jag måste ändå skryta. Det är lite som när farfar kommer till middagsbordet och han börjar prata så måste folk lyssna på nåt sätt.

Den nya albumet är enligt rapparen själv ett traditionellt hiphopalbum med influenser från hans afrikanska rötter.

”Jag är vuxen nu”

Det är inte riktigt samma artist i Gomorron-studion som 1999 blev gripen av polis efter att ha framfört låten ”Spräng Regeringen” på en spelning.

– Jag är 37 år och inte samma människa som jag var då. Jag är vuxen nu. Men jag står fortfarande för mitt budskap. Men det finns för många invandrare som pratar om problemen. Jag vill prata om lösningar istället.

Trots det är det nya albumet en kommentar på den pågående samhällsutvecklingen. Ken Ring säger att han ser på vad som händer i samhället med tårar i ögonen:

– Vi har nazister som spinger med järnrör och sitter i riksdagen och förortsbarn som inte ser upp till något.

Han tror att hans musik kan vara viktigt i dagens samhälle:

– Det är väldigt viktigt för mig att släppa musik för det ger en balans till allt som sker idag.

Inga planer på att lägga av

Den senaste tiden har både Avicii och Kent meddelat att de slutar spela, men trots sina 17 år i branschen har inte Ken Ring några planer på att lägga av.

– Då måste jag tjäna lika mycket pengar som Avicii eller Kent innan jag lägger av, säger Ken och skrattar:

– De har blivit för stora tror jag. Hade jag nått sådana höjder skulle jag aldrig lägga av.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.