Knausgård debuterar som trummis

Uppdaterad
Publicerad

Nu gör författaren Karl Ove Knausgård världspremiär som trummis. På söndag uppträder han med sitt band Lemen i Babels studio.

Karl Ove Knausgårds självbiografiska bokprojekt ”Min kamp” har översatts till 18 språk och prisats flera gånger om.

Men nu väljer författaren att istället ägna sig åt sina rockstjärnedrömmar. Det gamla bandet, Lemen, i vilket han spelade trummor i för 20 år sedan återuppstår och gör världspremiär på söndag, i Babels studio.

Finns det några likheter mellan att skriva böcker och att spela trummor?

– Jag kan egentligen inte spela trummor, det är de andra i bandet som är musiker. För mig är det roligt att bara få vara med. Men en likhet är att musiker och författare är väldigt inne i sin grej och gör det utan att tänka.

”Spelar alltid musik”

Vad betyder musiken för dig?

– Den är en stor del av min vardag. Jag spelar alltid musik, när jag kör bil, när jag skriver, ja hela tiden. Fast jag har samma musiksmak som jag hade när jag var tolv år.

Har du någon favorit-trummis?

– För tre dagar sedan såg jag en helt fantastisk trummis som spelar i bandet Archie Bronson Outfit, från London. Jag har aldrig sett på maken! Det var helt otroligt! Jag gillar också John Bonham i Led Zepperlin till exempel.

Viktigast att det är kul

Vad har du för ambitioner med din nya karriär?

– Min dotter säger ”Men pappa du är 45 år och du är författare. Du är inte popstjärna. Det du gör är patetiskt”. Och det är det kanske. Men hela poängen är att det är roligt.

Nu ska Lemen spela in två låtar och sedan ge sig ut på turné i Norge.

Karl Ove Knausgård gästar söndagens avsnitt av litteraturprogrammet Babel som sänds på söndag 20:00 i SVT2.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.